Parlamentul European: Posibilitatea demolării și reconstruirii sediului din Bruxelles provoacă ‘panică’ printre eurodeputați

Principalii lideri politici din Parlamentul European au solicitat administrației sediului din Bruxelles al legislativului UE să prezinte opțiuni detaliate, inclusiv costurile estimative, înainte de a se decide dacă principalul imobil al acestui sediu va fi reamenajat sau demolat și reconstruit, notează miercuri politico.eu.

Potrivit serviciilor administrative ale PE, durata de viață a clădirii Paul-Henri Spaak, finalizată în 1993 și care a costat, la acea dată, 42 de miliarde de franci belgieni (puțin peste 1 miliard euro), expiră în viitorul apropiat, iar imobilul are probleme structurale majore.

Administrația Parlamentului European, condusă de secretarul general Klaus Welle, a pregătit luna trecută o notă pentru eurodeputați în care îi informa despre situația actuală a clădirii și recomanda demolarea acesteia și ridicarea unui nou imobil mai degrabă decât renovarea imobilului existent.

Totuși, într-o reuniune desfășurată luni, Biroul PE (format din președintele PE Antonio Tajani și cei 14 vicepreședinți ai săi) i-a cerut administrației să prezinte detalii suplimentare ale opțiunilor existente.

Un oficial a declarat că în rândul eurodeputaților există ‘panică’ legată de problemele clădirii Paul-Henri Spaak, mai mulți membri ai PE temându-se că ar putea aproba un proiect de construcție ale cărui costuri să scape de sub control.

”Propunerile ar trebui să trateze toate opțiunile aflate în discuție. Acestea includ renovarea, reconstruirea sau nicio acțiune. Propunerile trebuie să fie însoțite de evaluări detaliate asupra fezabilității proiectelor, în special cu privire la durată și costuri, și să trateze toate aspectele juridice relevante, mai ales cu privire la responsabilități”, se menționează într-o declarație a Parlamentului European.

În clădirea Paul-Henri Spaak se află și hemiciclul, unde au loc minisesiunile plenare ale PE, precum și biroul lui Antonio Tajani.

Un document intern al PE, datând din 2015, arată că varianta reconstruirii ‘reflectă ambițiile instituționale reale ale Parlamentului și răspunde problemelor grave de securitate legate de stabilitatea structurală a clădirii’. Conform documentului citat, reconstruirea ar presupune o investiție de 430 de milioane de euro la prețurile din anul 2015, cu o marjă de 10%.