ARAS: Persoanele dependente de droguri au nevoie de servicii medicale, psihologice și sociale accesibile
Consumatorii de droguri au nevoie de servicii de asistență medicală, psihologică și socială accesibile, adaptate nevoilor, bazate pe o relație terapeutică de respect, susține Maria Georgescu, director executiv al Asociației Române Anti-SIDA (ARAS).
„Pe 26 iunie, în întreaga lume sunt organizate activități cu ocazia zilei Support. Dont’t Punish, pentru a cere crearea de politici mai bune în domeniul drogurilor, care să pună pe primul loc sănătatea publică și drepturile omului. (…) Asociația Română Anti-SIDA trage un semnal de alarmă și invită autoritățile centrale și locale să acționeze pentru a construi servicii reale, accesibile, adaptate la nevoi și realități, bazate pe respect pentru ființa umană. (…) Conform recomandărilor internaționale, consumatorii de droguri au nevoie de servicii de asistență medicală, psihologică și socială accesibile, gratuite, adaptate nevoilor, bazate pe o relație terapeutică, de respect. Persoanele dependente de droguri au nevoie de servicii constante, pe termen lung”, se arată într-un comunicat transmis luni AGERPRES.
Potrivit directorului executiv al ARAS, dependența de droguri „este o boală cronică”, iar boala cronică „se tratează, nu se pedepsește”.
„În funcție de drogul pe care îl consumă, de stadiul consumului, de motivația personală și de mediul familial, consumatorii pot avea nevoie de: programe de schimb de seringi, testare și consiliere pentru HIV/hepatite/tuberculoză (însoțită de consiliere), referire și acompaniere la serviciile medicale și sociale, vaccinare, programe de tratament substitutiv, programe de dezintoxicare, adăposturi, centre de zi, comunități terapeutice, asistență medicală spitalicească inclusiv în cazul lipsei asigurării /a cardului de sănătate, asistență psihiatrică gratuită chiar și în situația lipsei asigurării / a cardului de sănătate. În România, majoritatea acestor servicii sunt insuficiente în raport cu nevoile existente. (…) Consumatorii de droguri și comunitățile din care fac parte au nevoie de politici unitare, integrative, alături de acțiuni de suport concrete, corespunzătoare”, se mai precizează în comunicatul ARAS.