Compusii antibacterieni gasiti in sol pot contribui la realizarea unui nou medicament puternic contra tuberculozei

Bacilul Koch sau Mycobacterium tuberculosis este bacteria care cauzează tuberculoza (TB) și devine din ce în ce mai rezistente la terapiile curente, de aceea, specialiștii spun că este nevoie urgentă de a dezvolta noi medicamente anti-TB.
O nouă cercetare a unei echipe de australieni arată că un compus numit uridilpeptid sansanmicina produs de bacteriile din sol oprește dezvoltarea altor bacterii care cresc în jurul lor, printre care și bacilul Koch.
Echipa a folosit chimia de sinteză pentru a produce mai multe variante structurale puternice sau analogi ai compusului natural. Testele de laborator au arătat că analogii naturali ai sansanmicinei au fost eficienți în distrugerea M. tuberculosis.
Mai precis, mecanismul a inclus distrugerea unei enzime (MraY, translocază) care joacă un rol cheie în construirea peretelui celular al bacteriei TB. Noii analogi au distrus în mod eficient bacteriile TB în interiorul macrofagelor – celule ale sistemului imunitar ale gazdei pe care bacteriile TB le populează atunci când infectează plămânii.

Datele Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) indicau în anul 2015 că aproximativ 480.000 de persoane cu tuberculoză nu au beneficiat de efectele celor două medicamente majore utilizate pentru tratarea tuberculozei, iar peste 250.000 de decese TB au fost cauzate de infecții rezistente la medicamente. De asemenea, OMS arată că în întreaga lume în anul 2015 tuberculoza a cauzat 10,4 milioane de noi îmbolnăviri și 1,8 decese.

Sursa: SanatateaTV