Bogdan Stan: ANAF nu își face calendarul de acțiuni de control în funcție de declarațiile anumitor politicieni

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) nu este o instituție politică și nu își face calendarul de acțiuni control în funcție de declarațiile anumitor politicieni, a declarat, vineri, președintele ANAF, Bogdan Stan, adăugând că Direcția Antifraudă are programate la nivelul lunii iulie 4.000 de controale.

Acesta a răspuns astfel unei întrebări referitoare la controlul inspectorilor antifraudă la redacția Rise Project.

„ANAF nu este o instituție politică și nu își face calendarul de acțiuni de control în funcție de declarațiile anumitor politicieni sau de calendarul acestora. Noi avem un calendar și o strategie clară care nu are în vedere astfel de lucruri. Aseară (joi n.r.) am dat un comunicat de presă în acest sens și mai multe amănunte nu pot să va dau în momentul de față. La nivelul Direcției Antifraudă pe luna iulie sunt 4.000 de controale programate, probabil că Rise Project a fost în unul dintre acestea. (…) În momentul în care verificarea se va finaliza, probabil vom lua măsurile legale în funcție d constatările care sunt acolo”, a explicat Stan.

Șeful Fiscului a susținut joi seara că inspecția desfășurată la sediul Rise Project a avut loc în urma unei analize de risc efectuată de către Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF), după o sesizare depusă la sediul DGAF București.

Întrebat ce presupune o analiză de risc, președintele ANAF a răspuns: „Analiza de risc presupune orientarea anumitor criterii de risc prestabilite, atât în cadrul Direcției Antifraudă cât și în cel al Direcției de Inspecție Fiscală, care conduc la luarea deciziei pentru oportunitatea de a fi controlată sau nu o societate”.

Potrivit sursei citate, analizele de risc sunt efectuate nu doar în cazul unor redacții ci pe toate segmentele de activitate.

„Facem analize de risc pe toate pe toate segmentele de activitate, pe toate palierele.(…) Controalele ANAF nu sunt îndreptate împotriva libertății presei. Noi respectăm drepturile și libertățile presei”, a adăugat Stan.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a cerut joi ministrului Finanțelor Publice și șefului ANAF explicații publice referitoare la prezența inspectorilor ANAF în redacția Rise Project, adăugând că nu are nicio implicare în această acțiune.

„Am aflat din presă că inspectori ai ANAF au descins în redacția Rise Project. Întrucât, de ceva vreme, Rise Project publică subiecte legate de persoana mea, vreau să fac următoarele declarații: nu am nicio implicare în prezența unor inspectori ANAF în redacția Rise Project, sunt indignat de ceea ce se întâmplă, am sentimentul că se încearcă compromiterea mea, faptul că o instituție de presă scrie despre un om politic nu trebuie să aibă nicio legătură cu implicarea instituțiilor statului în viața acelei instituții de presă”, se arată într-un comunicat, remis AGERPRES, de președintele PSD.

În același context, ActiveWatch a condamnat „acțiunea de intimidare” desfășurată de ANAF în redacția RISE Project și consideră că aceasta are legătură directă cu investigațiile recente care îl vizează pe președintele PSD, Liviu Dragnea.

RISE a publicat joi o nouă anchetă privind „acapararea de către puterea politică” a unuia dintre serviciile de informații din România.