Complexul Muzeal de Patrimoniu Cultural Nord-Dobrogean (CMPCND) a anunțat deschiderea celei de-a II-a ediții a proiectului unic în România ‘Adoptă o pictură!’ prin care lucrări de artă aparținând patrimoniului național sunt restaurate.
La fel ca în prima campanie, anunțul privind proiectul ‘Adoptă o pictură!’ a fost făcut public pe o rețea de socializare. Dacă anul trecut, în luna mai, inițiatorii au anunțat că este nevoie de peste 40.000 de lei pentru restaurarea a 14 picturi, anul acesta ei au nevoie de peste 94.000 de lei pentru restaurarea a 24 de lucrări.
‘Am considerat că este bine să avem un număr mai mare de lucrări pentru ca eventualii donatori să aibă o paletă mai largă de opțiuni. Întârzierea demarării celei de-a II-a ediții a proiectului a fost cauzată de evaluarea cu dificultate a lucrărilor, pentru unele dintre ele fiind necesară prezența întregii echipe la Tulcea, în contextul în care unele nu pot părăsi instituția muzeală’, a declarat pentru AGERPRES șeful CMPCND, Paul Tocanie.
Printre lucrările incluse în cea de-a II-a ediție a proiectului ‘Adoptă o pictură’ se află ‘Car cu boi’ de Nicolae Grigorescu, ‘Spate de femeie’ de Nicolae Tonitza, ‘Balcic’ de Victor Brauner, ‘Străjerii’ de Ion Theodorescu Sion și ‘Curse de cai în Dobrogea’ de Iosif Iser.
‘Sezonul de ‘adopții’ din acest an se va încheia pe data de 30 septembrie’, a precizat directorul CMPCND.
Tocanie și-a exprimat speranța ca lucrările de restaurare să înceapă în toamna acestui an și să se încheie până în luna mai a anului viitor, atunci când se dorește organizarea vernisajului expoziției care va cuprinde lucrările restaurate.
Prima campanie ‘Adoptă o pictură!’ inițiată de CMPCND din Tulcea a fost anunțată pe data de 31 mai 2016, a durat o lună și a avut ca scop colectarea a peste 40.000 de lei pentru restaurarea a 14 lucrări, unele clasate în categoria ‘Tezaur’ a patrimoniului cultural național. Organizatorii se așteptau să strângă fonduri pentru restaurarea a maximum șase lucrări, dar au obținut fonduri pentru restaurarea a 12 dintre ele.
Lucrările, degradate din cauza condițiilor de expunere și depozitare improprii, printre acestea numărându-se și opere semnate de Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petrașcu și Theodor Aman, au fost prezentate publicului anul acesta în timpul unei expoziții găzduite de Muzeul de Artă din Tulcea. Numele persoanelor care au donat pentru recondiționarea operelor sunt menționate pe etichetele de pe ramele lucrărilor.
CMPCND este parte componentă a Institutului de Cercetări Eco-Muzeale ‘Gavrilă Simion’ și cuprinde două clădiri de patrimoniu, Muzeul de Artă și Casa Avramide, care au fost restaurate în urmă cu aproape opt ani cu fonduri europene.