Kenya a luat luni decizia de a interzice pungile din plastic, iar persoanele care vor încălca noua lege riscă pedepse aspre: închisoare de până la patru ani sau amenzi de până la 38.000 de dolari, informează DPA.
Încălcarea legii atrage o amendă minimă de 19.000 de dolari sau o condamnare de un an la închisoare.
Aproximativ 100 de milioane de pungi din plastic sunt comercializate în fiecare an în Kenya, doar de către supermarketuri, potrivit Programului Națiunilor Unite pentru Mediu (United Nations Environmental Programme — UNEP).
Pungile din plastic reprezintă principala provocare cu care se confruntă serviciile de eliminare a deșeurilor urbane din Kenya, în special în cele mai sărace dintre comunități, unde accesul la astfel de sisteme dar și la îngrijiri medicale, este limitat, au precizat reprezentanții UNEP.
O asociație a producătorilor de pungi din plastic a pierdut vineri într-o instanță kenyană un proces prin care ceruse suspendarea acestei interdicții.
Producția de pungi din plastic, care sunt folosite în scopuri industriale, a fost exceptată și nu va fi interzisă.
Kenya a mai emis interdicții ce vizau pungile din plastic în alte două ocazii: în 2007 și în 2011, însă acele decizii nu au fost implementate pe scară largă și nici susținute din punct de vedere legal.
Alte câteva țări africane, inclusiv Rwanda, Mauritania și Maroc, au interzis deja pungile din plastic.