Recomandările nutriționale, puțin adaptate la realitatea din țările sărace
Recomandările nutriționale, precum aceea care prevede necesitatea de a consuma cinci porții de fructe și legume pe zi, sunt centrate pe țările bogate și nu sunt adaptate la situația reală din țările defavorizate, sugerează două studii publicate marți în revista medicală The Lancet, informează AFP.
Într-adevăr, acest lucru ar putea să ducă la un consum mai mare de glucide, care au efecte potențiale mai grave.
„Promovarea regimurilor alimentare sărace în grăsimi, așa cum se procedează în prezent, înseamnă ignorarea faptului că alimentația din țările cu venituri mici și intermediare este foarte bogată în glucide, ceea ce pare să aibă efecte și mai grave în termeni medicali”, a explicat Mahshid Dehghan, o cercetătoare de la Universitatea McMaster din orașul canadian Hamilton.
Potrivit acestui studiu, faptul că oamenii își asigură mai mult de 60% din nevoile lor energetice zilnice din glucide (cartofi, orez, pâine, etc) este asociat cu un risc suplimentar de deces de 28%.
Acest risc suplimentar nu este totuși asociat cu maladiile cardiovasculare, potrivit studiului, și rămâne inexplicabil.
Al doilea studiu a analizat cele cinci porții zilnice de fructe și legume, recomandate în mod obișnuit de instituțiile oficiale precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS).
„Fructele și legumele sunt inabordabile în multe țări cu venituri mici și intermediare” din cauza unor factori care țin de costurile lor, a dezvăluit autorul principal al cercetării, Victoria Miller, cercetătoare la aceeași universitate canadiană.
Potrivit celor două studii, consumul de trei-patru porții de fructe și legume pe zi este un obiectiv mai realist pentru țările sărace, în comparație cu cele cinci porții zilnice recomandate în mod obișnuit, pentru a se obține beneficii medicale comparabile.
„Nu este vorba de a sugera locuitorilor din țările bogate, care consumă deja cinci porții de fructe și legume pe zi, să mănânce mai puțin”, a insistat Victoria Miller. „Dar să consumi trei-patru porții este un demers mai abordabil pentru țările cu venituri mici și intermediare”, a adăugat ea.
Cele două studii au fost prezentate la Congresul societății europene de cardiologie, care se desfășoară în această perioadă, până miercuri, la Barcelona.
Cercetările au la bază date statistice înregistrate de la 135.000 de voluntari din 18 țări, care au fost monitorizați timp de șapte ani și jumătate.