Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson a lansat ‘Instalația din Lalele’

Asociația de Luptă împotriva Bolii Parkinson a lansat luni în pasajul pietonal de la Universitate „Instalația din Lalele”, ansamblu senzorial unic în România, care marchează Luna de Luptă împotriva Bolii Parkinson.”Instalația din Lalele” este prima instalație interactivă din România dedicată informării și cunoașterii unei afecțiuni, care transpune artistic unul dinte cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson, tremorul incontrolabil, și va fi expusă în pasaj în perioada 18 — 24 aprilie.Fiecare dintre cele șapte lalele care alcătuiesc instalația prezintă un tremor redat atât fizic, cât și prin intermediul luminii. Atunci când lalelele sunt atinse, tremurul încetează și lalelele emit un mesaj sonor de mulțumire.

Designul plafonului care susține instalația este inspirat din micro-structurile specifice sistemului nervos central. Pentru a sublinia boala Parkinson, instalația a fost realizată din metal, cel mai evocativ material pentru o boală a sistemului nervos care aduce, treptat, limitări pacienților.

„Simptomele motorii sunt cauza pentru care pacienții cu boala Parkinson sunt cel mai adesea confundați cu persoane aflate în stare de ebrietate și, astfel, stigmatizați. Prin crearea acestei instalații unice în România, ne-am dorit să transpunem, pe înțelesul publicului larg, aceste simptome. Sperăm că prin interacțiunea cu instalația să creștem empatia publicului larg pentru pacienții cu boala Parkinson și să îi îndrumăm pe cei care observă aceste simptome către medic”, declară Dan Răican, președinte al Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson.

Potrivit președintelui de onoare al Societății de Neurologie din România, Ovidiu Băjenaru, Parkinson este cea de-a doua afecțiune neurologică degenerativă ca frecvență, în acest moment fiind estimat, la nivel național, un număr de peste 72.000 de pacienți diagnosticați.

„Parkinson este o boală cu potențial invalidant, a cărei caracteristică majoră este progresivitatea. Odată apărută boala, trebuie să facem toate eforturile pentru ameliorarea calității vieții pacientului. În cazul bolii Parkinson sunt importante simptomele motorii, dar mai ales foarte multe tulburări non-motorii și comorbidități care apar (disfuncții ale tractului digestiv, cardiovasculare, depresii, tulburări de somn, deteriorare cognitivă cu evoluție până în stadiul de demență). Având în vedere că profilul pacienților este foarte heterogen atât fizic, cât și psihologic, terapia nu poate fi aceeași în toate stadiile bolii și trebuie adaptată fiecărui pacient în parte. Deși tratamentele au evoluat foarte mult în ultimii ani, în acest moment nu există terapii pentru oprirea din evoluție a acestei boli, ci doar tratamente care ajută la redobândirea mobilității și a calității vieții”, a explicat Băjenaru.

Instalația, realizată la inițiativa Asociației de Luptă împotriva Bolii Parkinson în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România, are ca scop creșterea notorietății bolii Parkinson, a adresabilității către medicul neurolog și înlăturarea stigmatizării pacienților.