Teodor Meleșcanu: Obiectivul României este acțiunea în favoarea unei Europe coerente, coezive

Obiectivul României este acțiunea în favoarea unei Europe coerente, coezive, mai apropiate de prioritățile propriilor cetățeni și mai credibile în plan global, a declarat, marți, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, la Forumul Strategic de la Bled, în Slovenia.

Potrivit unui comunicat al MAE, transmis AGERPRES, Meleșcanu a participat în calitate de vorbitor principal la sesiunea „Uniunea Europeană într-o lume în schimbare”.

Ministrul român al Afacerilor Externe a făcut referire, în cadrul acestui panel, la viziunea României privind viitorul UE, cu accent asupra solidarității, integrării și interconectivității europene. El a subliniat calitatea Uniunii Europene de actor global bazat pe împărtășirea unor valori comune și a principiilor dreptului internațional, precum și necesitatea asumării unei abordări pragmatice și ambițioase care să răspundă așteptărilor cetățenilor săi, precizează MAE.

Șeful diplomației române a subliniat, de asemenea, modul în care România se raportează, în pregătirea președinției UE din primul semestru al anului 2019, la provocările prezentului, în special vizând erodarea încrederii între statele membre, mutarea raporturilor dintre instituții, viitorul pieței unice, dar și impactul protecționismului economic. Pentru România, dezbaterea despre viitorul Uniunii Europene „stimulează o reflecție asupra rolului României, ca actor relevant, indisociabil legat de proiectul european”, arată MAE. Ministrul Teodor Meleșcanu a menționat că obiectivul țării noastre este acțiunea în favoarea unei Europe coerente, coezive, mai apropiate de prioritățile propriilor cetățeni și mai credibile în plan global.

Forumul Strategic de la Bled este o importantă reuniune anuală a liderilor europeni și internaționali, aparținând atât sectorului public, cât și privat. Evenimentul s-a impus, în special în Europa Centrală și de Est, ca o platformă de dezbatere la nivel înalt, care încearcă să ofere răspunsuri strategice la chestiuni regionale și globale presante, menționează sursa citată.