Afaceri

Afacerile din serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au majorat, în 2017, cu 15,5%

Afacerile din serviciile de piaţă prestate populaţiei s-au majorat, în 2017, cu 15,5% faţă de anul anterior, în această marjă activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative contribuind cel mai mult la acest acest rezultat, potrivit datelor publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Statistica oficială relevă, totodată, că, în cursul anului trecut faţă de 2016, în marja creşterii înregistrate, activităţile hotelurilor şi restaurantelor s-au majorat cu 13,9%, activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+12,2%) şi activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor, cu 8,9%.

La polul opus s-au situat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare, care au scăzut cu 17,5%.

În anul 2017, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, a fost influenţată cel mai mult de cifra de afaceri provenită din activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+23,9%).

Conform INS, în decembrie 2017, în comparaţie cu luna similară din 2016, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei a crescut atât ca serie brută (+20,1%), cât ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate (+19,6%). Ca serie brută, s-au consemnat procentaje pozitive în activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+41%), activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+40,3%), activităţile de spălare, curăţare şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+12,8%) şi activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+7,9%). Scăderi au fost la serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (-10,3%).

În acelaşi timp, în decembrie 2017 faţă de noiembrie 2017, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie brută, a înregistrat o creştere cu 5,5%, datorată serviciilor de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+38,2%), activităţilor de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+13%), activităţilor de spălare, curăţarea şi vopsirea textilelor şi blănurilor (+10,7%) şi activităţilor agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+9,8%). Pe de altă parte, activităţile hotelurilor şi restaurantelor s-au diminuat cu 0,5%.

La nivelul aceleaşi perioade de referinţă, volumul cifrei de afaceri pentru serviciile de piaţă prestate populaţiei, ca serie ajustată, a crescut cu 3,3%.

 

AGERPRES