Breaking News

Erdogan se întâlneşte luni la Varna, în Bulgaria, cu şefii instituţiilor europene

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan se întâlneşte luni la Varna, în Bulgaria, cu şefii instituţiilor europene într-o tentativă de revitalizare a unui dialog devenit tot mai dificil între Ankara şi Bruxelles, transmite AFP.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi cel al Consiliului European, Donald Tusk, vor avea un dejun de lucru cu Erdogan, pe agendă aflându-se numeroase subiecte spinoase: degradarea statului de drept în Turcia după puciul eşuat din iulie 2016, acordul controversat privind migraţia, candidatura Ankarei la UE sau ofensiva turcă împotriva unei miliţii kurde în Siria.

În acest context, premierul bulgar Boiko Borisov, care va participa la dejun şi a cărui ţară asigură preşedinţia în exerciţiu a Consiliului UE , a declarat că se aşteaptă la o întâlnire ‘foarte dificilă’.

Cu toate acestea, remarcă AFP, niciuna dintre părţi nu are interesul de a face să derapeze discuţiile: pentru Turcia, Uniunea Europeană rămâne un partener comercial important, iar pentru Bruxelles, Ankara continuă să fie un aliat crucial în lupta împotriva fluxurilor de migraţie şi a terorismului.

Un nou moment tensionat a fost consemnat săptămâna trecută, când, după mai multe incidente, liderii europeni au condamnat ‘acţiunile ilegale persistente’ ale Turciei în Marea Egee şi în Mediterana de Est în detrimentul statelor membre Grecia şi Cipru.

Turcia a calificat drept ‘inacceptabile’ declaraţiile UE şi şi-a exprimat, la rândul său, furia faţă de criticile europene legate de ofensiva pe care o duce împotriva miliţiei kurde YPG în regiunea Afrin din nord-vestul Siriei.

‘Volumul problemelor conflictuale între Turcia şi Uniunea Europeană nu încetează să crească’, a regretat Juncker, care a promis ‘o dezbatere sinceră şi deschisă’ cu Erdogan. UE ‘doreşte întărirea cooperării sale cu Turcia’, a subliniat şeful Comisiei.

Una din priorităţile Uniunii Europene este de a se asigura că Turcia va continua să aplice acordul vizând stoparea migraţiei, încheiat în martie 2016, în schimbul unui ajutor financiar pentru Ankara, şi care a permis reducerea considerabilă a fluxului migrator.

Preşedintele turc se plânge însă în mod repetat de ‘întârzieri’ în livrarea acestui pachet de 3 miliarde de euro, căruia trebui să i se adauge încă 3 miliarde.

În plus, Ankara reclamă progrese în ce priveşte liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii săi care călătoresc în UE.

Chiar dacă Turcia a dat în ultimele luni mai multe semnale binevoitoare către unele state europene, printre care Germania, de pildă prin eliberarea unor jurnalişti arestaţi, situaţia drepturilor omului riscă să apese asupra discuţiilor de la Varna.

UE şi-a exprimat în numeroase rânduri îngrijorarea legată de epurările declanşate de Ankara după puciul eşuat, în urma cărora peste 55.000 de persoane, printre care opozanţi şi jurnalişti, au fost încarcerate, iar 160.000 de funcţionari au fost demişi sau suspendaţi din funcţie.

Candidatura Turciei de aderare la UE ar urma să fie luată de asemenea în discuţie la Varna, dar diplomaţii şi analiştii nu se aşteaptă la vreun progres în acest proces, aflat într-un punct mort. AGERPRES