Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film ”Motive Evreieşti” de la Varşovia

 

Filmul „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, a câştigat duminică seară Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film „Motive Evreieşti” de la Varşovia, festival ajuns la cea de-a XIV-a ediţie şi care s-a desfăşurat în perioada 23 – 27 mai 2018, conform unui comunicat al Institutului Cultural Român de la Varşovia, instituţie parteneră a festivalului.

La ediţia din acest an două filme româneşti au concurat pentru trofeul Phoenixul de Aur: „Inimi cicatrizate”, în regia lui Radu Jude, şi „Nussbaum 95736”, în regia lui László Csibi, care a şi fost prezent la proiecţiile din festival.

Premiul, în valoare de 15.000 de zloţi (aproximativ 3.500 de euro) este finanţat de primarul Varşoviei, Hanna Gronkiewicz Waltz şi a fost decernat la ceremonia de închidere a festivalului, desfăşurată duminică seara la Polin – Muzeul de Istorie a Evreilor Polonezi.

Festivalul Internaţional de Film „Motive Evreieşti” de la Varşovia este unul dintre cele mai mari evenimente de gen din Europa, concentrat pe tematica evreiască în cinematografia contemporană. Obiectivul festivalului este prezentarea celor mai interesante aspecte din cultura, istoria şi tradiţiile evreieşti, totodată promovarea ideilor de toleranţă şi multiculturalitate.

Înfiinţat în 2004 de Asociaţia „Motive Evreieşti”, festivalul a devenit deja o tradiţie a lunii mai la Varşovia. Prin zecile de filme de ficţiune şi documentare, de lung şi scurt metraj, prin întâlnirile cu creatorii lor, prin ateliere şi evenimente conexe, festivalul doreşte să apropie spectatorii de fascinanta cultură contemporană evreiască, să păstreze şi să protejeze, totodată, memoria trecutului comun al polonezilor şi evreilor, prin intermediul limbajului artei cinematografice, conform comunicatului ICR.AGERPRES