PSD, despre protocolul SRI-Parchetul General-ÎCCJ: Sunt două sisteme de justiţiei, unul de faţadă, altul obscur

Secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu a transmis, luni, referitor la protocolul SRI-PG-ÎCCJ desecretizat de Serviciul de Informaţii, că documentul arată că în justiţiei sunt două sisteme, unul de faţadă, pentru „victimele sistemului” şi altul obscur, „camuflat în spatele instanţelor”.

„Este pur şi simplu halucinant ceea ce s-a întâmplat şi continuă să se întâmple în România. Urmare a declasificării Protocolului de cooperare încheiat între SRI, PÎCCJ şi ÎCCJ, am aflat cu toţii că în România au existat două sisteme de justiţie: unul de faţadă, pentru victimele sistemului, desfăşurat în sala de judecată, în care cei acuzaţi primeau sentinţe de condamnare fără să ştie de ce, şi altul obscur, al colaboratorilor şi membrilor sistemului, camuflat în spatele instanţelor, în care judecătorii erau manipulaţi, presaţi, obligaţi sau şantajaţi de conducerea SRI, în funcţie de tot felul de interese oculte care nu aveau nicio legătură cu justiţia în sine”, a afirmat secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu, într-un comunicat de presă remis MEDIAFAX.

Acesta a precizat că pe lângă faptul că protocolul a fost ilegal, documentul a fost semnat şi în fals, în condiţiile în care fostul preşedinte ÎCCJ, Nicolae Popa, nu-şi poate explica apariţia propriei semnături pe acest act desecretizat de SRI.

„Şi nu numai că protocolul este ilegal şi unic pe planetă intr-o ţara democratică, dar arată negru pe alb că cea mai înaltă instanţă din România a funcţionat pe baze total ilegale şi cu încălcări deosebit de grave ale drepturilor fundamentale ale omului şi ale principiilor de drept. Mai mult decât atât, fostul preşedinte al ÎCCJ, judecătorul Nicolae Popa nu-şi explică apariţia propriei semnături pe un act care a fost încheiat după pensionarea sa. Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că Protocolul dintre SRI, PÎCCJ şi ÎCCJ este ilegal, este semnat şi în fals. Iar acest fapt depăşeşte orice imaginaţie şi efectiv ne obligă să ne gândim dacă nu cumva este necesară, cât mai curând, o lege aprobată în Parlamentul României prin care toate aceste protocoale să fie considerate caduce şi oneroase, o lege care să interzică pe viitor şi posibilitatea încheierii unor astfel de protocoale. Pentru că, informaţiile care apar de la o zi la alta confirmă că existenţa „câmpului tactic” despre care povestea generalul SRI Dumitru Dumbravă încă este vie şi că toate aceste protocoale ilegale încă produc daune ireparabile cetăţenilor şi României ca ţară”, a completat social-democratul.

Protocolul SRI- PG- ÎCCJ făcut public, luni, de către SRI, arată că cele trei instituţii se obligau să îşi coreleze activităţile privind culegerea de informaţii, dar şi să schimbe date şi documente.Protocolul este semnat de George Maior (SRI), Laura Codruţa Kovesi (PG) şi Nicolae Popa (ICCJ).