Breaking News

10 investigatii medicale anuale necesare a fi facute

 

Este foarte important pentru majoritatea oamenilor si stringent necesar in anumite cazuri particulare ( femei insarcinate sau care si-au propus sa aiba un copil, persoane cu afectiuni cronice, etc)  sa ne verificam periodic starea de sanatate.

Unele afectiuni se manifesta prin semne si simptome evidente, dar altele se desfasoara in mod ascuns.  Pentru a preintampina orice evenimente neplacute atat pentru viata noastra cat si a celor dragi este necesar sa facem o serie de analize si investigatii medicale periodic. Stim foarte bine ca este mai ieftin sa prefenim decat sa tratam boala.

Conform legii 95/2006 orice cetatean asigurat al CNAS are dreptul legal la efectuarea unei serii de investigatii de laborator in mod gratuit. Pentru a beneficia gratuit de analize si investigatii medicale decontate de CNAS trebuie sa indepliniti urmatoarele conditii:sa fiti asigurat, medicul care va prescrie investigatiile sa fie in contract cu casa si deasemenea furnizorul de servicii medicale ( laboratorul de analize ) sa aiba contract cu casa.

Orice adult sanatos ar trebui sa faca anual urmatoarele:

  1. Examenul clinic general, tensiune arteriala, puls
  2. Analize de sange dupa cum urmeaza: hemoleucograma  completa a sangelui ( hemoglobina, leucocite, eritrocite, trombocite), biochimie (glicemie, acid uric, colesterol, calciu, fier, etc)
  3. Analize de urina: sumar de urina si urocultura
  4. Spirometria – Examen pulmonar
  5. Testul Babes-Papanicolau si examen ginecologic, in cazul femeilor
  6. PSA. Antigenul specific de prostata in cazul barbatilor
  7. Electrocardiograma si examen cardiologic
  8. Ecografie abdominala, pelviana
  9. Ecografie de san in cazul femeilor
  10. Examen dermatologic

Rezultatele analizelor se interpreteaza in functie de varsta, de sex si de alte afectiuni pe care le mai are pacientul.