Relaţia dintre Guvern şi preşedinte trebuie să se desfăşoare în limitele prevăzute în Constituţia României, iar PSD arată că dispreţuieşte legile ţării noastre, afirmă deputatul Eugen Tomac, lider al PMP.
„PSD nu se dezminte şi arată, ori de câte ori are ocazia, că dispreţuieşte Constituţia României şi legile ţării noastre. Viorica Dăncilă este un premier marionetă, instalat la Palatul Victoria de Liviu Dragnea, dar, dincolo de acest joc politic, discutăm despre instituţii fundamentale ale statului român, iar relaţia între Guvern şi preşedinte trebuie să se desfăşoare în limitele prevăzute în Constituţia României şi nu după regulile la care visează noaptea Viorica Dăncilă. (…) La ora actuală observăm un apetit fantastic al PSD în a discredita Instituţia prezidenţială, ducând jocul politic la limita legii. În Kiseleff pot face orice le trece prin cap. În fruntea instituţiilor statului trebuie să respecte cu maximă rigoare legile statului român şi atribuţiile ce le revin în fruntea acestor instituţii, fie că vorbim de Guvernul României sau Parlamentul României”, a declarat vineri, pentru AGERPRES, Eugen Tomac.
Liderul PMP a adăugat: „Ori de câte ori încalcă legea, trebuie să înţeleagă această femeie că face un rău profund României, iar toate au o limită în politică şi, cu cât mai mult va gafa, cu atât mai multe motive apar pentru a-i cere demisia, din nou, din fruntea Guvernului”.
Vineri, preşedintele Klaus Iohannis a transmis la CCR o cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională în relaţia cu prim-ministrul, şeful statului motivând că Viorica Dăncilă nu l-a informat că intră în concediu şi că a desemnat un alt membru al Guvernului să exercite atribuţiile sale.
„Prin omisiunea prim-ministrului României de a aduce la cunoştinţa preşedintelui României imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile în perioada 6 – 13 august 2018 şi acţiunea acestuia de a desemna un alt membru al Guvernului să exercite, cu caracter temporar, atribuţiile de prim-ministru prin emiterea unui act (Decizia nr. 247/2018) cu depăşirea competenţelor stabilite de Legea fundamentală, s-a ivit un conflict juridic de natură constituţională între cele două autorităţi. (…) Procedând în acest mod, prim-ministrul României se situează în afara cadrului constituţional prevăzut de art. 107 alin. (3) din Constituţie”, se arată în cererea lui Iohannis către CCR.
El susţine că Dăncilă a încălcat şi prevederile art. 1 alin. (5) din Legea fundamentală în componenta sa referitoare la supremaţia Constituţiei, precum şi principiul colaborării loiale, astfel cum a fost dezvoltat în jurisprudenţa CCR. „Rolul constituţional şi specificul atribuţiilor prim-ministrului presupun ca acesta să îşi exercite atribuţiile permanent şi neîntrerupt oriunde s-ar afla, inclusiv în vacanţă. Însă, ori de câte ori acesta ar aprecia că se află într-o imposibilitate de a-şi exercita atribuţiile, chiar şi cu acest prilej, devin incidente prevederile constituţionale referitoare la interimatul funcţiei de prim-ministru”, se menţionează în cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională. AGERPRES