Turcan (PNL) solicită premierului Dăncilă măsuri pentru a nu exista dubii că banii sunt alocaţi preferenţial

Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan solicită premierului Viorica Dăncilă mai multe măsuri pentru a nu exista dubii că banii de la rectificarea bugetară vor fi alocaţi preferenţial.

„Sfidarea atinge cote şi mai mari pentru faptul că a lansat această minciună şi l-a lăsat pe domnul Stănescu interimar, adică exact omul care se ocupă de gestionarea dependenţei primarilor de banii publici şi care nici până acum nu a comunicat public banii care ar reveni fiecărui UAT în urma rectificării. Pentru a nu exista niciun dubiu că banii nu vor fi alocaţi preferenţial, solicit premierului Dăncilă: suplimentările pentru autorităţile publice locale să respecte solicitările clare pe care consiliile judeţene le-au transmis guvernului, pentru a respecta într-adevăr nivelul veniturilor din anul 2017; să fie compensate pierderile la nivelul Consiliilor Judeţene pe asistenţă socială şi protecţia copilului; (…) să nu fie alocaţi banii doar primăriilor care nu mai pot suporta cheltuielile cu salariile, ci tuturor, astfel încât să ajungă cu veniturile într-adevăr la nivelul anului 2017 şi să obţină bani pentru investiţii şi dezvoltare; la nivelul judeţului Sibiu, situaţia după rectificare să reflecte analiza transmisă pe fiecare localitate, aşa cum ar trebui să se întâmple în fiecare judeţ”, arată Turcan într-un comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

Ea subliniază că, în caz contrar, „totul este o minciună care ascunde deturnarea banului public spre interesele reţelei de baroni locali PSD”.

Raluca Turcan menţionează că este nevoie de 5 miliarde de lei pentru ca toate autorităţile să-şi completeze veniturile din acest an, până la nivelul anului 2017. În acelaşi timp, ea menţionează că în primul semestru al anului 2018 s-au încasat cu 4,7 miliarde lei mai puţin decât estimarea din legea bugetului.

„Cifrele reale arată că veniturile au crescut cu 12,6%, iar cheltuielile au crescut cu 19%. Cheltuielile de personal în sectorul public au crescut cu peste 24% în numai 6 luni. Degringolada bugetară se vede în banii pe care Guvernul îi împrumută în fiecare lună: deficitul bugetar a ajuns la un nivel record, de 1,61% din PIB, adică de 14,96 miliarde lei. Datoria publică a crescut într-un an cu 20 de miliarde de lei. Acestea sunt cifrele concrete, reale, oficiale”, conchide prim-vicepreşedintele PNL. AGERPRES