Opoziţia vrea unificarea dreptei, însă nimeni nu a făcut paşi spre o alianţă, formaţiunile rezumându-se doar la colaborarea parlamentară.Momentan, singurul partid dispus să susţină candidatura lui Klaus Iohannis la prezidenţiale, alături de PNL, este PMP, potrivit unei analize realizate de MEDIAFAX.
Un îndemn la crearea unui front comun împotriva PSD a fost lansat de preşedintele Klaus Iohannis, la începutul acestei săptămâni, acesta încurajând Opoziţia să vină cu alternative şi cu soluţii prin care să câştige încrederea cetăţenilor.
„Un ultim apel vreau să îl adresez Opoziţiei şi politicienilor care se află în Opoziţie faţă de actualul Guvern. Alternativa nu vine de la sine. Doar lucrând cu determinare şi înţelepciune, se poate ajunge în situaţia de a obţine încrederea oamenilor. Stă şi în mâinile Opoziţiei responsabilitatea de a asigura stabilitatea ţării şi menţinerea României pe drumul normalităţii. Este nevoie, fără îndoială, de un dialog susţinut între toate forţele de Opoziţie. Oamenii politici responsabili ştiu să lase deoparte interesele mărunte şi orgoliile şi să pună mai presus interesul ţării. Iar interesul românilor este de a opri abuzurile actualei majorităţi. Cu înţelegere între partidele de Opoziţie se obţine ceea ce spuneam mai devreme: alternativa aşteptată de români”, a spus Klaus Iohannis, într-o declaraţie de presă susţinută luni seară la Palatul Cotroceni.
În acest context, liderul PNL, Ludovic Orban a declarat, pentru MEDIAFAX, că există demersuri comune între partidele de Opoziţie şi întâlniri constante între membrii formaţiunilor în afara Parlamentului. Cu toate acestea, Orban s-a rezumat la a vorbi doar despre colaborarea legislativă a Opoziţiei, fără a transmite un mesaj clar în legătură cu posibilitatea formării unei alianţe.
În ceea ce priveşte alegerile prezidenţiale, Consiliul Naţional al PNL a decis, la întrunirea din 11 martie a.c., susţinerea actualului preşedinte Klaus Iohannis pentru un al doilea mandat la Cotroceni şi a liderului PNL Ludovic Orban pentru poziţia de premier, dacă partidul va câştiga viitorul scrutin parlamentar din anul 2020. Din cele 817 voturi exprimate la reuniune, 793 s-au îndreptat spre susţinerea lui Klaus Iohannis dacă va candida pentru un nou mandat prezidenţial. Din cele 821 de voturi exprimate pentru susţinerea prezumtivului premier al PNL, Ludovic Orban a primit 685 şi Viorel Cataramă a primit 113 voturi.
Ulterior votului liberalilor la Consiliul din luna martie, Orban a declarat că PNL îşi doreşte un guvern „suplu, european, cu 14-15 ministere”.
Pe 23 iunie, Klaus Iohannis a anunţat că va candida pentru un nou mandat la Cotroceni. „Vreau să vă comunic acum, aici în această dimineaţă frumoasă: sunt ferm hotărât să candidez pentru încă un mandat de preşedinte al României”, a spus atunci la Sibiu şeful statului.
Acesta a mai precizat că a decis să facă anunţul despre candidatura sa la al doilea mandat pentru Preşedinţie în contextul sondajelor care arată un nivel de nemulţumire al românilor de peste 80%, lucru care relevă că „lumea nu mai are încredere în clasa politică”. Întrebat cine crede că nu primeşte bine anunţul, Iohannis a răspuns: „Cred că PSD nu este extrem de fericit că am făcut acest anunţ”.
Printre primii care au vorbit în această săptămână despre nevoia unificării dreptei, după îndemnul lui Klaus Iohannis, a fost preşedintele PMP, Eugen Tomac, care a susţinut că acest lucru ar trebui să aibă loc chiar de mâine.
„De şase luni de zile insist şi explic că singura soluţie pentru a crea o alternativă credibilă la PSD este crearea unui pol politic anti-PSD. Nu există o altă formulă nici PNL singur nu poate obţine suficiente voturi pentru a crea o majoritate, nici celelalte partide nu sunt suficient de convingătoare încât să obţină rezultate care să le permită să înceapă negocieri, după alegeri, pentru crearea unei alte majorităţi. PSD a reuşit, prin erorile care s-au produs până acum, să se instaleze şi prin erorile adversarilor politici să se instaleze foarte bine şi din 3.200 de primari au aproape 2.000. (…) Dar acum nu mai este vorba doar de obiective politice, pe care şi le poate asuma un partid sau altul este vorba despre viitorul României. Iar noi cei din PMP sutem dispuşi să ne aşezăm la masa discuţiilor pentru a crea un pol politic anti-PSD”, a afirmat preşedintele PMP, Eugen Tomac, marţi la Parlament.
Ulterior, Eugen Tomac a declarat, pentru MEDIAFAX, că partidul pe care îl conduce îl va susţine la prezidenţiale pe actualul preşedinte, Klaus Iohannis, dacă asta ar fi alegerea majorităţii Opoziţiei.
„PMP, în turul doi al alegerilor prezidenţiale din 2014, l-a susţinut pe preşedintele Iohannis. Primul pas e să creăm acest pol şi apoi să stabilim celelalte obiective, pentru că sunt şi alegerile europarlamentare şi, bineînţeles, sunt extrem de importante alegerile prezidenţiale. Acest pol politic trebuie să aibă un singur candidat la prezidenţiale, un candidat comun”, a explicat Tomac, pentru MEDIAFAX.
Prim-vicepreşedintele PNL, Iulian Dumitrescu, a dus ideea mai departe şi a scris, miercuri pe Facebook, că liberalii trebuie să semneze un protocol de colaborare cu partidele din Opoziţie pentru înlăturarea de la putere a PSD, printre punctele documentului fiind şi susţinerea preşedintelui Klaus Iohannis la alegerile prezidenţiale.
„Unul dintre obiectivele importante ale PNL în această perioadă trebuie să fie construcţia alternativei la actuala putere. Pornind de la nevoia de a înlătura de la conducerea ţării actuala putere abuzivă şi discreţionară, PNL este singurul partid care poate coagula forţele de opoziţie pe o platformă de acţiune împotriva PSD. Trebuie să începem un dialog onest şi plin de perspective cu forţe politice care fac opoziţie la PSD, cum ar fi USR, PMP sau România Împreună. Orice discuţie trebuie să plece de la valori comune şi de la direcţii de acţiune convenite între parteneri, tocmai pentru ca orgoliile şi interesele mărunte să nu împiedice construcţia alternativei la PSD. Voi propune colegilor din conducerea PNL iniţierea unui protocol de colaborare la nivel central între partidele de opoziţie pentru a putea înlatura PSD de la putere şi pentru a aduce România pe drumul stabilităţii şi normalităţii”, a afirmat prim-vicepreşedintele PNL, Iulian Dumitrescu, într-o postare miercuri pe reţeaua de socializare.
Întrebat de MEDIAFAX despre o posibilă alianţă cu alte partide din Opoziţie, preşedintele USR, Dan Barna, a declarat că partidul pe care îl conduce şi-a exprimat mereu dorinţa de colaborare.
„Noi am fost consecvenţi. Şi cu campania «Fără penali» am invitat alte partide să vină să susţină. Pe final unii liberali au mai susţinut, de exemplu şi la Tulcea ne-au dat 4.000 de semnături. Dincolo de asta, pe termen lung, bun unitatea opoziţiei. Dar care e programul? Noi am fost cei mai deschişi constant pentru o platformă comună şi asta va fi şi varianta cu care o să venim în viitor. Probabil că va deveni necesară la un moment dat o structură de colaborare”, a spus liderul USR Dan Barna, pentru MEDIAFAX.
Referitor la alegerile prezidenţiale, Barna spunea, pe 10 iulie, că momentan miza USR este strângerea de semnături pentru iniţiativa civică „Fără penali în funcţii publice”, însă formaţiunea va avea cu siguranţă un candidat.
„Din păcate pentru România, acum miza nu o reprezintă alegerile prezidenţiale, ci «Fără penali în funcţii publice», iniţiativa cetăţenească. Restul sunt ipoteze de presă. E greu de spus în momentul de faţă, în contextul actual, care va fi strategia noastră. USR a spus doar că va avea un candidat în alegerile prezidenţiale. Dincolo de asta, orice altceva e prematur de afirmat”, a declarat la acea vreme liderul USR, Dan Barna, pentru MEDIAFAX.
Fostul premier Dacian Cioloş consideră că unificarea dreptei se face în jurul unor valori comune şi a unui program pentru România, iar candidaţii la alegerile prezidenţiale din 2019 trebuie să corespundă unor criterii de integritate şi profesionalism. Cu toate acestea, Cioloş nu a precizat, până în prezent, dacă se va înscrie cursa pentru prezidenţiale.
„Un proiect pentru România trebuie sa aibă la bază obiective comune care sunt mai importante decât o persoana sau alta. Eu unul aşa văd lucrurile. Unificarea Dreptei, a forţelor democratice, se face în primul rând în jurul unor valori şi a unui program pentru România. Candidaţii, oricare ar fi ei, ar trebui sa fie o consecinţa a acestei abordări şi aceştia trebuie să fie aleşi în jurul unor criterii de integritate, cinste şi profesionalism dovedit. Doar aşa putem reforma clasa politică”, a explicat, pe 11 iulie, pentru MEDIADAX, Dacian Cioloş, lider al partidului Mişcarea România Împreună.
Cioloş a mai precizat că relaţia cu USR nu doar că va continua, dar se va şi consolida. „Colaborarea noastră cu USR e bazată pe valori comune şi pe obiective comune de construcţie care vizează viitorul României. Pe aceste baze relaţia va continua şi se va consolida”, a completat, pentru MEDIAFAX, Cioloş.
Cât despre Victor Ponta, actualul preşedinte Pro România, acesta a spus, pentru MEDIAFAX, că a colaborat cu partidele din Opoziţie pentru demersuri împotriva abuzurilor lui Liviu Dragneam iar formaţiunea pe care o conduce va colabora în continuare în acest sens. Totuşi, fostul premier a precizat că nu se pune problema unei alianţe politice cu partidele de dreapta.
„Este dreptul domnului Iohannis să îşi dorească o uniune a partidelor declarate de dreapta – sunt convins că nu se referea la Pro România şi nu se pune problema în niciun caz ca noi să intrăm într-o alianţă politică de dreapta/ în ceea ce priveşte acţiuni parlamentare şi politice contra lui Dragnea şi a Guvernului Dancilă ştiti că am votat moţiunea de cenzură, am semnat sesizarea la CCR contra Legii Fondului Suveran a lui Dragnea, tocmai ce am semnat marţi solicitarea de sesiune extraordinară, vom lupta împreuna împotriva abuzurilor lui Dragnea şi a grupului său infracţional dar nu vom face alianţe politice sau electorale cu partidele de dreapta”, a explicat Victor Ponta, pentru MEDIAFAX.
În legătură cu prezidenţiabilul pe care îl va propune Pro România, Victor Ponta declara pe 28 mai, la evenimentul de lansare a agendei partidului, că în octombrie-noiembrie formaţiunea va avea un Congres în care vor fi stabiliţi candidaţii la viitoarele alegeri europarlamentare şi prezidenţiale din 2019.
„În octombrie-noiembrie vom face un Congres, nu doar să ne alegem pe funcţii, ci să stabilim toate aceste politici. Vrem să desemnăm candidati pentru Parlamentul European din rândul celor care vorbesc şi limba română şi limba engleză bine. Vreau să desemnăm un candidat la prezidenţiale, pentru că în acest moment există doi candidaţi. Amândoi, redutabili. Şi domnul Iohannis, şi domnul Tăriceanu. În zona de centru, centru-stânga nu există niciun candidat. Noi vom propune un candidat, este astăzi aici în sală. E aici în sală şi nu sunt eu”, a spus Victor Ponta.
La reuniunea din 28 mai a participat şi senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, iar în spaţiul public au apărut speculaţii că aceasta ar putea demisiona din PSD ca să se înscrie în partidul lui Ponta, pentru ca, ulterior, această să devină şi candidatul la alegerile prezidenţiale a noii formaţiuni politice.
Referitor la o posibilă candidatură a fostului ministru al Educaţiei la prezidenţiale, Ponta a spus atunci că nu a discutat pe această temă cu Andronescu.
„Poate fi (Ecaterina Andronescu candidat la prezidenţiale – n.r.). Nu am discutat în mod direct şi nu am cum să anunţ eu nimic. O să spun doar că, dacă există pe partea dreaptă doi candidaţi foarte puternici, domnul Iohannis şi domnul Tăriceanu, este obligatoriu să avem şi în zona de centru, centru-stânga un candidat puternic şi, dacă PSD nu are candidat, avem noi un candidat pe care îl iubesc PSD-iştii. Este unul dintre candidaţii pe care i-am susţine din toată inima”, a declarat fostul premier, Victor Ponta.
Andronescu afirma la acea vreme că nu are de gând să plece din PSD, chiar dacă sunt lucruri ce o nemulţumesc. „Eu nu intenţionez să plec din PSD, dar modul în care se întâmplă lucrurile în ultima vreme nu pot să vă spun că mă mulţumesc. Nu îmi pun această problemă acum. (să plece din PSD – n.r.). Mă deranjează faptul că partidul acesta a fost puţin diferit condus. Nu un singur om ia toate deciziile, iar acest lucru este de natură să mă necăjească”, a spus aceasta.
În prezent, senatorul PSD, Ecaterina Andronescu, a cerut într-o scrisoare deschisă adresată, marţi, membrilor PSD, ca liderul social-democrat Liviu Dragnea să se retragă din fruntea partidului, altfel PSD va pierde guvernarea, precum şi pregătirea unui guvern PSD de „super profesionişti”. Aceasta a susţinut că PSD trebuie să salveze atât ţara cât şi partidul „de la un dezastru major” spre care se îndreaptă „vertiginos”. În scrisoare, Andronescu mai spune că Guvernul Dăncilă nu reprezintă PSD.
MEDIAFAX