Breaking News

Soluții naturiste pentru eczeme

Eczemele sunt inflamații ale pielii ce se manifestă prin piele foarte uscată cu prurit (mâncărimi) și aspect solzos.

Apar mai frecvent pe față, mâini, spate și pe picioare.

Inițial se manifestă prin piele uscată și cu mâncărimi, erupția poate deveni roșie, umflată și inflamată, și se poate agrava treptat. Se formează deseori cruste și aspect solzos. Când vorbim de cauze, poate fi vorba de un factor ereditar, însă trebuie subliniat că eczemele nu sunt contagioase şi nu se pot lua de la alte persoane.

Este în principal cunoscută ca o boală genetică dată de interacțiunea dintre anumite gene și factori de mediu. Alimentația, factorii de mediu, stresul și depresia contribuie la riscul de a dezvolta eczeme.

Există diferite tipuri de medicamente care te pot ajuta să scapi rapid de eczeme. În anumite situații, pot fi utile remediile naturiste, dacă vorbim de eczeme ușoare, și dacă în același timp se folosesc și medicamentele prescrise de medic.

Aloe Vera

Aloe Vera este printre cele mai simple remedii pentru eczeme, ajută la reducerea inflamației, păstrează pielea hidratată și o protejează. Se folosește gelul din planta de Aloe Vera, care se aplică pe zona afectată, spălată și uscată cu un prosop. După 15 minute, zona se spală pentru a îndepărta gelul.

Uleiul de cocos

Un alt ingredient pe care îl poți folosi pentru a eczemă este uleiul de nucă de cocos. Este o sursă importantă de vitamine și minerale,protejează pielea și poate reduce inflamația. Hidratează pielea, umple spațiile intercelulare, previne uscarea pielii, iritația și mâncărimile.

Se aplică pe pielea curată și se lasă să acționeze cel puțin 15 minute, după care se spală cu apă curată.

Uleiul de jojoba

Uleiul de jojoba pătrunde profund în piele, menținând-o umedă și hidratată. Este foarte hidratant deoarece este alcătuit din alcooli grași, acizi grași și uleiuri. Alcoolii grași din uleiul de jojoba nu sunt tipul de alcool care usucă, cum ar fi alcoolii izopropilici.

Se masează o cantitate mică de ulei de jojoba pe zona afectată. Până este absorbit de piele parțial (uleiul acesta este foarte bogat și dens, astfel că nu poate fi masat până intră complet în piele, ca alte uleiuri). Se aplică de 3 ori pe zi.

Mușețelul

Cu toții cunoaștem efecte minunate ale ceaiului de mușețel, care relaxează și induce o stare de bine. Mușețelul poate fi benefic și în cazul excemelor. Ceaiul de mușețel conține o cantitate crescută de flavonoizi ce combat inflamațiile pielii, reduc simptomele ca durerea, mâncărimea, erupția și aspectul uscat. Ceaiul de mușețel are și efecte antimicrobiene, distruge anumiți germeni și bacterii care agravează eczemele.

Se adaugă câteva flori uscate de mușețel în apă clocotită, se lasă la infuzat câteva minute li apoi se scurge. Se aplică ceaiul răcit sub formă de comples sau se unge pur și simplu piele cu ceai, lăsând să acționeze 10 minute, după care se spală pielea. Sigur că ceaiul poate fi și consumat ca atare, crescând imunitatea și reducând inflamațiile.

Uleiul de măsline

Uleiul de măsline este foarte eficient în îmbunătățirea sănătății pielii, deoarece poate hidrata pielea și previne inflamațiile. Acesta este motivul pentru care uleiul de măsline poate fi sigur şi eficient în tratarea eczemelor. Se aplică pe piele, se lasă acționeze 15 minute și apoi se spală cu apă caldă.

Unguente cu gălbenele

Unguentele cu gălbenele sunt folosite de mult timp ca remediu pentru a reduce inflamațiile pielii, în arsuri sau leziuni ale pielii. Compușii din florile de gălbenele favorizează circulația sangvină în zona unde este aplicată, ajută la hidratare și previn infecțiile. Unguentele pe bază de gălbenele se găsesc la farmacii sau magazine naturiste.

Tehnici de relaxare pentru ameliorarea eczemelor

Stresul este un factor declanșator comun al eczemelor. Deși nu este clar exact de ce, se consideră că stresul joacă un rol important în dezvoltarea inflamației. Este util, de aceea, să învățăm să facem față situațiilor stresante folosind tehnici de relaxare ce pot ajuta la reducerea apariției eczemelor.

Tehnicile de relaxare care pot fi utile în astfel de cazuri includ:
• meditaţie
• terapie cognitiv comportamentală
• exerciții de respirație
• tehnici de vizualizare
• terapie prin muzică
• hipnoză
• biofeedback
• tai chi
• yoga

Sfaturi pentru gestionarea eczemelor

În plus pe lângă tratamentul prescris de medic și eventualele remedii naturiste menționate anterior, puteți lua o serie de măsuri pentru a reduce mâncărimea și severitatea eczemelor, sau pentru prevenirea lor.

Aceste măsuri includ:
• Mențineți-vă unghiile tăiate scurt și evitați zgârierea pielii.
• Îngrijiți frecvent pielea cu unguente, creme și loțiuni care nu conțin alcool, parfumuri sau coloranți.
• Folosiți un umidificator, în special dacă aerul este uscat.
• Evitați hainele de pot irita pielea, cum ar fi lână sau fibre sintetice. Purtați îmbrăcăminte dinbumbac moale.
• Evitați spălarea hainelor cu săpunuri și detergenți puternici și evitați factorii chimice care pot irita pielea.
• Evitați alergenii în aer, cum ar fi polenul, părul de animale de companie și praful.
• Faceți băi scurte cu apă călduță și evitați dușurile și băile fierbinți. Folosiți produse de îngrijire a corpului delicate, pentru piele sensibilă, hipoalergenice și testate dermatologic. Evitați frecarea pielii cu prosopul după baie.
• Aplicați imediat după baie o loțiune emolientă calmantă.

Combinația dintre remedii naturale și evitarea factorilor ce declanșează eczemele pot fi o soluție eficientă pentru o gestionare eficientă a problemei. Eczemele severe, cu toate acestea, pot necesita medicamente pe bază de steroizi topici sau antihistaminice.

Sursa: www.postamedicala.ro