Un smartwatch special pentru monitorizarea stării de sănătate

Un smartwatch dedicat special monitorizării parametrilor biologici și a stării de sănătate a fost lansat în mod oficial la 30 octombrie, printr-un proiect de crowdfunding pe platforma Kickstarter. Conform producătorilor, ExMedicus ar fi primul smartwatch din lume proiectat special pentru a monitoriza starea de sănătate a purtătorului.

 

Măsurători biometrice moderne

 

ExMedicus include funcții de monitorizarea a pulsului, tensiunii, ritmului cardiac în repaos, duratei și calității somnului, nivelului de activitate și a intensității exercițiilor fizice. O altă caracteristică importantă este monitorizarea EKG  a activității inimii. Graficele EKG și informațiile medicale stocate pot fi descărcate de utilizatori prin intermediul unei aplicații mobile și trimise medicului curant pentru interpretare. De asemenea, ceasul monitorizează și numărul de pași efectuați, numărul de calorii consumate, dar poate calcula și nivelul stresului și al oboselii pe baza unor algoritmi inteligenți.

Grație unui chip biometric inovator, ExMedicus poate detecta, diagnostica și preveni tulburări de ritm cardiac care, nedepistate la timp, se pot constitui în factori de risc ai mortalității de cauză cardiacă, precum fibrilația atrială, tahicardia supraventriculară, stopul cardiorespirator, atacul vascular cerebral (AVC) sau sindromul de moarte subită, susțin producătorii.

Ceasul monitorizază funcția cardiacă prin măsurători complexe care includ electrocardiograma, fotopletismografia (puls-oximetria) și timpul de tranzit al undei de puls, un parametru care poate indifica modificările subite ale tensiunii.

 

Depistarea precoce a riscului cardiovascular

 

Toate aceste măsurători sunt menite să detecteze semnele unor afecțiuni cardiace periculoase, precum fibrilația atrială – o tulburare de ritm cardiac dificil de depistat. Până la acest moment, pacienții considerați a fi la risc pentru fibrilație atrială erau monitorizați prin holter ECG sau prin dispozitive implantabile. Grație noilor tehnologii și senzorilor biometrici, monitorizarea ritmului cardiac se poate face simplu, comod și accesibil, purtând un smartwatch care monitorizează și alți parametrii ai stării de sănătate, oferind o imagine de ansamblu asupra stilului de viață al purtătorului.

Algoritmii integrați în ceasul inteligent ExMedicus trimit notificări utilizatorilor atunci când depistează indicatori ai unor posibile tulburări de tensiune sau de ritm cardiac. Astfel, purtătorul este prevenit la timp și poate lua măsuri imediate care, în anumite circumstanțe, îi pot salva viața.

Dincolo de monitorizarea atentă a unor parametri cardiaci, utili în cazul persoanelor la risc, ceasul ExMedicus colectează informații relevante despre starea generală de sănătate a utilizatorului. De la numărul de pași sau intensitatea activității fizice până la calitatea somnului, parametrii monitorizați de noul smartwatch medical pot oferi informații utile unei game largi de utilizatori.