Politic

USR ar putea sesiza Curtea Constituţională cu privire la modificările pe legea privind combaterea evaziunii fiscale

Deputatul USR Stelian Ion a declarat marţi că, în cazul în care va obţine susţinerea întregii Opoziţii, va face o analiză cu privire la posibilitatea sesizării Curţii Constituţionale pe modificările la legea referitoare la combaterea evaziunii fiscale.

„Textele au fost alcătuite neclar, induc confuzie şi vreau să spun că noi analizăm foarte clar sesizarea şi de această dată la CCR, rămâne de stabilit dacă vom avea sprijinul colegilor din Opoziţie. (…) În legislaţia penală trebuie să ai la bază nişte informaţii minimale. Spre exemplu câte infracţiuni de evaziune fiscală s-au săvârşit pe un an de zile, din aceste infracţiuni câte au fost trimise în judecată, pentru câte s-a dat renunţarea la urmărirea penală şi aşa mai departe, să avem o viziune asupra fenomenului infracţional, astfel încât abia din acel moment să tragem o concluzie că este sau nu oportună o anumită soluţie. Neavând un astfel de fundament, tot ceea ce facem acum se poate considera că este în folosul anumitor persoane, se poate considera că este făcut după ureche, neprofesionist şi nu putem gira un astfel de demers, chiar dacă unele dintre ele poate că ar fi potrivite. Eu personal nu am găsit măsuri potrivite, pentru că la primul alineat se înlocuieşte posibilitatea diminuării limitelor de pedeapsă pentru achitarea integrală până la primul termen de judecată, cum este în prezent, se înlocuieşte această posibilitate cu renunţarea obligatorie la urmărirea penală”, a precizat Stelian Ion, la finalul şedinţei Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor.

El a adăugat că aceasta este o viziune de optică penală, dar nu se ştie dacă este oportună acum.

„Nu cumva această viziune dă naştere unei accentuări a fenomenului de infracţionalitate pe acest domeniu al evaziunii fiscale? Trebuie să vedem de la caz la caz. Una este evaziunea făcută de un agent economic mic, de un vânzător la tarabă, alta este marea infracţiune, marea evaziune fiscală şi acolo trebuie luate măsuri dure, măsuri care să nu încurajeze acest fenomen”, a subliniat deputatul USR.

Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a dat marţi raport de adoptare proiectului de lege pentru modificarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu mai multe amendamente.

Potrivit unui amendament adoptat de deputaţi, „în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzută la art. 8 şi 9, dacă este stabilită prin hotărâre judecătorească obligaţia inculpatului de a acoperi în termen de un an de la pronunţarea sentinţei prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalizările, instanţa poate dispune o singură dată suspendarea executării pedepsei sub supraveghere”. „În situaţia în care condamnatul nu acoperă suma dispusă în termenul stabilit, suspendarea executării pedepsei sub supraveghere se va transforma în pedeapsa închisorii cu executare”, mai spune textul.

Deputaţii jurişti au mai adoptat un amendament care prevede că, în cazul săvârşirii unei infracţiuni de evaziune fiscală prevăzute la art. 8 şi 9, dacă, în cursul urmăririi penale sau al judecăţii, până la primul termen de judecată, inculpatul va acoperi integral prejudiciul produs prin comiterea faptei, majorat cu 20% din baza de calcul, la care se adaugă dobânzile şi penalităţile, se va dispune, o singură dată, renunţarea la urmărirea penală.

Related Articles

Back to top button