Volumul fructelor moldovenești, care au fost comercializate în acest an pe piața externă, a crescut. Subiectul a fost analizat la o întrevedere a producătorilor și exportatorilor de fructe din Republica Moldova, transmite MOLDPRES.
Potrivit datelor prezentate în cadrul întrunirii, până în prezent, din recolta anului curent, au fost exportate 70,6 mii tone de mere, de trei ori mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Un spor semnificativ a înregistrat și exportul de prune. Astfel, pe piețele externe au ajuns 31 mii de tone de prune, cu o mie de tone mai mult față de anul 2017. În stocuri mai rămâne o cantitate similară de prune.
Pentru prima dată, pe piața externă au fost comercializate circa 2100 tone de vișine, peste 5700 tone de piersici și 1900 tone de caise – toate în stare proaspătă. Conform prognozelor, în acest an va crește și cantitatea de struguri livrați peste hotare.
Volumul merelor moldovenești exportate în Federația Rusă a sporit de trei ori, conform datelor ANSA. Totodată, în România au fost livrate 406 tone de mere în anul 2018, față de doar 59 tone anul trecut. În acest an, pentru prima dată, merele produse în R. Moldova au fost livrate în Irak și Bangladesh.
Potrivit unui comunicat de presă al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), cu toate că livrările peste hotare au crescut, „agricultorii se confruntă cu o criză de proporții, întrucât potențialul de export este cu mult mai mare decât se exportă la ora actuală”. În aceste condiții, directorul general al ANSA, Gheorghe Gaberi a specificat că este necesar de a extinde arealul piețelor de desfacere a fructelor, strugurilor și a legumelor produse în Republica Moldova.
De la 1 octombrie curent, pomicultorii din R. Moldova au posibilitatea să exporte prune în Canada. Totodată, în timpul apropiat merele moldovenești vor putea fi livrate în India.