Proiect de lege: Membrii organelor executive ale partidelor declarate neconstituționale nu vor putea candida la alegeri timp de trei ani

Chişinău, 11 iul. /MOLDPRES/. Membrii organelor executive ale partidelor declarate neconstituționale nu vor putea candida la alegeri timp de trei ani de la data pronunțării hotărârii Curții Constituționale (CC). Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament, informează MOLDPRES.

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, a subliniat că proiectul de lege vine să pună în aplicare un mecanism de prevenție, ce rezultă din declararea drept neconstituțional a unui partid politic.

„Am propus completarea Codului electoral cu următoarea restricție în dreptul de a candida la alegeri: Nu pot fi alese: […] pe o perioadă de 3 ani de la data pronunțării hotărârii CC privind declararea neconstituționalității unui partid politic, persoanele care la acel moment erau membri ai organului executiv al partidului politic declarat neconstituțional, persoanele care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional”, a subliniat Olesea Stamate.

„Am considerat că este oportună și justificată legiferarea de către Parlament a unei restricții asupra dreptului de a fi ales, și anume în cazul persoanelor care ocupau funcții elective sau care erau pe listele de candidați supleanți din partea partidului politic declarat neconstituțional. În caz contrar, efectele practice ale Hotărârii CC s-ar fi rezumat la cei care actualmente dețin mandatul prin faptul că devin independenți. Aceștia ar putea să candideze la următoarele alegeri pe lista altui partid, sau ca și candidați independenți, ceea ce discreditează însăși ideea declarării drept neconstituțional a unui partid, în calitate de mecanism de prevenție”, a afirmat Olesea Stamate.

La mijlocul lunii iunie curent, CC a declarat neconstituțional Partidul Politic „Șor”. Procesul de examinare a fost inițiat în baza unei sesizări depusă la CC de către Guvern, prin care s-a solicitat verificarea constituționalității Partidului Politic „Șor”. Ședințele de examinare au început pe 10 mai. În timpul acestora au fost expuse probe potrivit cărora Partidul Politic „Șor” ar fi mituit alegători și participanți la proteste, precum și ar fi organizat transportarea acestora. Reprezentanții Partidului Politic „Șor” au respins afirmațiile și le-au calificat drept „politice”.