Sute de persoane au fost arestate în Pakistan după protestele islamiştilor ce au urmat achitării unei femei creştine

Autorităţile pakistaneze au arestat sute de persoane suspectate de atacuri asupra poliţiei şi de acte de vandalism în timpul protestelor care au avut loc în Pakistan după ce Curtea Supremă a acestei ţări a achitat-o pe Asia Bibi, o femeie creştină ce fusese iniţial condamnată la moarte pentru blasfemie, informează luni dpa.

Represiunile au fost lansate după ce Ministerul de Interne al ţării le-a cerut guvernelor de provincii şi agenţiilor federale să ia măsuri împotriva celor implicaţi în violenţe şi în vandalizarea de bunuri publice şi de proprietăţi private în timpul protestelor.

„Am arestat persoane suspectate de atacuri asupra poliţiştilor, de vandalizarea unor proprietăţi publice şi private”, a declarat Basharat Ali, purtătorul de cuvânt al poliţiei din Punjab. Potrivit mass-media locale, poliţia din Punjab a arestat mai mult de 1.100 de persoane.

Gruparea islamistă Tehreek-Labbaik Pakistan (TLP) a paralizat Pakistanul timp de trei zile cu proteste violente, după ce Curtea Supremă a decis achitarea şi eliberarea imediată a Asiei Bibi, o femeie creştină ce fusese condamnată la moarte în 2010 după o ceartă cu femei musulmane.

TLP a chemat la proteste sâmbătă, după ce guvernul a decis să nu conteste decizia justiţiei, să nu ia măsuri pentru „a împiedica plecarea Asiei Bibi din ţară” şi să nu-i elibereze pe cei arestaţi în timpul protestelor.

„Guvernul trebuia să decidă eliberarea oamenilor noştri, însă în loc de aceasta el a lansat represalii”, a declarat purtătorul de cuvânt al TLP, Zubair Kasuri. Potrivit acestuia, peste 500 de simpatizanţi TLP au fost arestaţi duminică noaptea.

În timpul protestelor, liderii TLP au îndemnat la uciderea judecătorilor care au dat verdictul şi la demisia guvernului. Avocatul Asiei Bibi, Saiful Malook, a părăsit Pakistanul după ce a primit ameninţări cu moartea şi a fost luat în grijă de fundaţia olandeză Help for Persecuted Christians. Grupul a acordat deja asistenţă financiară apărării lui Bibi în timp ce aceasta a stat închisă mai mulţi ani, potrivit organizaţiei.

Soţul Asiei Bibi a cerut azil pentru familia sa în Marea Britanie, SUA sau Canada, a informat BBC la sfârşitul săptămânii trecute.

Blasfemia este un subiect extrem de sensibil în această ţară foarte conservatoare, unde islamul este religie de stat. Legea prevede pedepse mergând până la cea capitală pentru persoane declarate vinovate de ofensă adusă islamului.

Asia Bibi, mamă a cinci copii, fusese condamnată la pedeapsa capitală în urma unei dispute cu femei musulmane, care i-au spus unui cleric dintr-un sat din provincia Punjab ca aceasta a făcut „remarci peiorative” la adresa profetului. Scandalul a început după ce femeile musulmane i-au reproşat lui Bibi că le foloseşte paharul pentru a bea apă. Ele au argumentat că Bibi nu poate face acest lucru, pentru că nu este musulmană.

Cazul ei a avut un mare ecou internaţional, atrăgând atenţia Suveranilor Pontifi Benedict al XVI-lea şi Francisc. În 2015, una dintre fiicele ei s-a întâlnit cu Papa Francisc.AGERPRES