Un deputat propune publicarea concentraţiilor de nitriţi şi nitraţi pe etichetele apelor îmbuteliate
Deputatul PNL Corneliu Olar a depus, în procedură de urgenţă, la Senat un proiect legislativ prin care companiile de îmbuteliere a apei vor fi obligate să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în miligrame per litru.
„Punerea în consum a apei potabile îmbuteliate în sticle sau în alte recipiente se face cu respectarea prevederilor privind ambalarea şi etichetarea produselor alimentare, cu obligaţia înscrierii pe etichetă a conţinutului de nitraţi şi nitriţi, exprimaţi în mg/l”, prevede modificarea adusă articolului 12 de proiectul legislativ.
Iniţiatorul proiectului precizează că valoarea stabilită de Uniunea Europeană pentru nitraţi este de 50 mg/l, iar de nitriţi de 0.5 mg/l pentru apă potabilă.
„Spre deosebire de noi, există ţări membre care nu au luat în considerare limitele stabilite de Uniunea Europeană, introducând praguri mai mici (ex. Marea Britanie- 18-42 mg/l; Irlanda-37.5 mg/l; Ungaria 25.30 mg/l)”, susţine Olar.
Conform iniţiativei legislative, 2.000 de locaţii din România, cele mai multe în Neamţ, Suceava şi Vrancea, au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi.
„Potrivit specialiştrilor Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, aproximativ 2000 de locaţii (cele mai multe din Suceava, Neamţ şi Vrancea) au pânza freatică poluată cu nitraţi şi nitriţi. Faţă de cele menţionate, acestea sunt morivele pentru care propunem ca producătorii de apă să înscrie pe etichetele sticlelor sau ale recipientelor concentraţia de nitraţi şi nitriţi conţinut de lichidul care ajunge pe piaţă, aşa cum procedează în acest moment mulţi operatori economici”, potrivit sursei citate.
Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea art.12 din Legea nr.458/2002 privind calitatea apei potabile a fost depusă la Senat, primă Cameră sesizară, decizională fiind Camera Deputaţilor.