Este „foarte greu” pentru membrii Parlamentului României să explice alegătorilor de ce aceştia nu se pot mişca liber în spaţiul Schengen, deşi condiţiile tehnice sunt îndeplinite, dar această „amărăciune” nu a dus la naşterea unor mişcări populiste în ţara noastră, a declarat, luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, la deschiderea Conferinţei Interparlamentare privind Viitorul Uniunii Europene.
Preşedintele Senatului a vorbit despre orientarea proeuropeană a ţării noastre.
„Toate sondajele arată că mai mult de două treimi dintre români au sentimente pozitive legate de viitorul Uniunii Europene. Cifra este semnificativ mai mare decât media europeană. Românii cred cu adevărat că cele patru libertăţi fundamentale, piaţa internă, politica de coeziune, politica agricolă comună şi extinderea UE sunt procese care le transformă viaţa cotidiană în mai bine”, a afirmat el în limba engleză.
Evenimentul este organizat în contextul Preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.
Tăriceanu a abordat şi faptul că România nu face parte din spaţiul Schengen.
„Este foarte greu pentru noi, membrii Parlamentului României, să le explicăm cetăţenilor de ce încă nu se pot mişca liber în zona Schengen, deşi Guvernul României a îndeplinit de mult toate cerinţele. Un sentiment că nu sunt recunoscuţi drept europeni cu drepturi depline creşte printre cetăţenii români şi ar trebui acordat credit societăţii române că această amărăciune nu a dat naştere unor tendinţe populiste”, a punctat preşedintele Senatului.
El a apreciat că „totuşi, instituţiile europene sunt văzute frecvent ca locuri ale economiei bune, dar ale politicii rele”. Astfel, a evidenţiat Tăriceanu, la nivelul UE, au câştigat teren „experţi ce nu au fost aleşi”.
„Elitele europene s-au apropiat de reducerea a ceea ce noi am fost crescuţi să vedem, în contextul politicii naţionale, şi au înlocuit (aceste valori – n.r.) cu regulile birocraţilor, avocaţilor şi ale unor experţi ce nu au fost aleşi. Până acum, demersul lor a funcţionat. La alegerile din mai pentru Parlamentul European va fi un test care va arăta dacă această tendinţă va continua”, a spus Călin Popescu-Tăriceanu. AGERPRES