Capitala Tineretului din România te așteaptă să îți pui amprenta în dezvoltarea orașului în care locuiești. Guvernanța programului național “Capitala Tineretului din România” a dat startul înscrierilor pentru depunerea candidaturilor pentru titlul de „Capitala Tineretului din România” ediția 2020 – 2021. Programul oferă oportunitatea de a transforma viziunile proprii în proiecte de dezvoltare concrete, în colaborare cu autoritățile locale. Termenul limită pentru depunerea dosarelor de candidatură este 17 iunie 2019, ora 16.59. Inițiatorii programului sunt Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Programul este unic prin faptul că urmărește regândirea strategiei de dezvoltare a orașelor românești cu ajutorul tinerilor prin colaborare și parteneriat. De multe ori, reprezentanții municipalității nu pot răspunde tuturor nevoilor cetățenilor și își doresc, ca împreună cu tinerii, să implementeze proiecte inovatoare pe termen mediu și lung. Capitala Tineretului din România reconectează generațiile și facilitează dezvoltarea de proiecte concrete prin antrenarea tinerilor și cooperarea cu ei „Am lucrat îndeaproape cu echipele de implementare și am văzut rezultatele concrete ale programului, mai ales evoluția comunităților. Capitala Tineretului creează premisele colaborării eficiente între autoritățile publice, mediul de afaceri și tineri, asigurând contextul dezvoltării acestora, pentru că reușește să creeze oportunități de implicare pentru întreaga comunitate. Tinerii sunt viitorul, dar pentru asta trebuie să le asigurăm și să le încurajăm prezentul”, a declarat Mihai Dragoș, Președinte, Consiliul Tineretului din România. „Ne gândim la relația orașe-tineri într-un orizont de timp de 20-30 de ani. Poate că se pare ușor utopic, dar orașele care au dobândit deja acest titlu, precum Cluj-Napoca prin Capitala Europeană a Tineretului din 2015, au creat o generație de tineri care sunt capabili să livreze programe complexe, la nivel urban. Această capacitate nu va mai fi pierdută niciodată. Co-crearea cu tinerii devine singura cale de planificare pe termen lung, iar aceste orașe au înteles acest lucru. Aveți nevoie de mai multe argumente?”, a precizat András Farkas, directorul strategic al Grupului PONT și secretarul general al programului.
Pe scurt despre Capitala Tineretului din România:
- Identifică noi mecanisme participative, de informare, dialog, activare, colaborare și implicare în decizii
- Își propune să devină cel mai eficient instrument de mobilizare a resurselor locale existente pentru o
mai bună dezvoltare economică și socială
- Este adaptat la nevoile și obiectivele reale ale tinerilor, dar și la așteptările cetățenilor de a locui în orașe smart.
Impactul programului:
- Timișoara a devenit un epicentru recunoscut la nivel european prin centrul său de tineret
- Bacău și-a început resetarea relației sale cu tinerii într-o viziune pentru 2030 și o strategie pe termen mediu
- Baia Mare a ajuns deja în finala competiției pentru Capitala Europeană a Tineretului 2022
- Iași este alegerea Papei pentru întâlnirea cu tinerii pentru că orașul va purta titlul național în data de 1 iunie, data vizitei
“Fiecare oraș care primește acest titlu are oportunitatea de a dezvolta un program cadru amplu, care vizează dezvoltarea urbană prin participarea tinerilor, capitalele realizând proiecte din ce în mai profesioniste, abordând noi teme de interes pentru tineri și încurajând dezvoltarea de idei noi și inovatoare. Tinerii sunt epicentrul programului, fiind motorul care aduce o contribuție reală în dezvoltarea urbană, alături de autoritățile locale. Accentul este pus pe importanța incluziunii tinerilor, implicarea comunității locale în procesul decizional, dar și pe responsabilizarea tinerilor și implicarea activă a acestora pentru dezvoltarea societății în care trăiesc”, susţin iniţiatorii acestui proiect. Programul național „Capitala Tineretului din România” își propune să elaboreze strategii de dezvoltare locale pentru tineri și să-i implice activ în procesele decizionale din orașele lor pe teme ce țin de educație, cultură, politică demografică și alte domenii de interes pentru ei. De asemenea, își propune să stimuleze autoritățile publice locale și companiile private să susțină și să se implice în implementarea proiectelor propuse în cadrul programului. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de „Capitala Tineretului” și este sprijinit financiar, respectiv prin formare și consultanță, în pregătirea și implementarea inițiativelor din dosarul de candidatură. „Capitala Tineretului din România” a fost lansat în anul 2016, iar primul oraș din România care a purtat acest titlu a fost Timișoara, urmat de Bacău și Baia Mare, care deține acest titlu începând cu 1 mai 2018. Organizatorii programului sunt Comisia de Guvernanță a titlului de Capitala Tineretului din România, dintre care fac parte Consiliul Tineretului din România (CTR), Federația Tinerilor din Cluj (FTC), Grupul PONT și Banca Comercială Română (BCR). Guvernanța Programului Capitala Tineretului din România a demarat formarea unui juriu independent care înglobează atât membri reprezentanți ai unor instituții publice cât și ai sectorului privat și al celui neguvernamentale. (E.M.)