Joseph Daul: Decizia blocului ACUM de a intra la guvernare în Republica Moldova, ‘un act de patrotism şi maturitate politică’

Liderul Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, a salutat joi decizia blocului ACUM condus de Maia Sandu (PAS) şi Andrei Năstase (PPDA) de a intra la guvernare împreună cu Partidul Socialiştilor (PSRM) „pentru a elibera Republica Moldova de Plahotniuc (Vladimir Plahotniuc, liderul Partidului Democrat din Republica Moldova n.r.) şi controlul său oligarhic”, informează un comunicat al PPE.

„Sunt conştient că a fost una dintre cele mai dificile decizii ale carierelor lor politice şi în istoria partidelor lor. Riscurile şi divergenţele politice dintre ACUM şi PSRM sunt într-adevăr enorme, dar riscurile de a-i permite lui Plahotniuc să controleze şi să distrugă pe mai departe Moldova sunt chiar mai mari”, a adăugat Daul, citat în comunicat.

„În politică, uneori trebuie să alegem răul mai mic. De aceea sunt impresionat de curajul Maiei Sandu şi al lui Andrei Năstase de a-şi asuma marile riscuri ale acestei colaborări pentru a-şi salva poporul şi ţara. Această decizie arată maturitate politică, patriotism şi curajul de a pune interesele tuturor moldovenilor înaintea celor de partid”, a mai precizat liderul PPE.

Daul a precizat că se aşteaptă ca PSRM să-şi onoreze angajamentul care va fi luat în faţa tuturor cetăţenilor R. Moldova votând în favoarea pachetului legislativ antioligarhic şi alegând un guvern condus de ACUM. „Dacă îşi va încălca cuvântul, PSRM va fi singurul responsabil pentru păstrarea la putere a regimului Plahotniuc, erodarea instituţiilor democratice şi semnarea certificatului de deces al Moldovei”, a avertizat Joseph Daul.

PPE este foarte conştient de enorma presiune pe care Vladimir Plahotniuc o exercită asupra tuturor părţilor pentru a face ca această colaborare să eşueze şi subliniază că „orice provocări şi proteste organizate vor fi condamnate cu fermitate”.

„Am spus mereu că democraţia găseşte o cale de a triumfa şi regimurile autocrate sfârşesc prin a se prăbuşi. Sunt foarte mândru că datorită partidelor PPE din Republica Moldova putem vedea o rază de speranţă pentru a restaura democraţia pentru moldoveni”, a mai afirmat Daul în comunicat.

Republica Moldova: Partidul Acţiune şi Solidaritate, de acord să voteze un preşedinte al Parlamentului propus de socialişti

Partidul Acţiune şi Solidaritate a decis în miercuri seara să accepte condiţia Partidului Socialiştilor (PSRM) de a vota un preşedinte al Parlamentului propus de PSRM, pentru a putea debloca activitatea legislativului, informează Radio Chişinău.

Decizia a fost luată la Consiliul Politic Naţional al PAS, cu 46 de voturi „pentru” şi 1 „împotrivă’ din totalul celor 47 de membri prezenţi.

Potrivit unui mesaj pe Facebook, PAS şi-a asumat o decizie dificilă pentru a debloca situaţia politică actuală şi a oferi Republicii Moldova un guvern legitim şi democratic.

Totodată, Consiliul a decis „asumarea unui guvern ACUM şi votarea întregului pachet de dezoligarhizare, de scoatere a instituţiilor din captivitate, în urma votării unui preşedinte propus de PSRM. Decizia nu se bazează pe încredere şi parteneriat cu socialiştii, ci este singura în stare „să oprească dictatorul să pună stăpânire pe ţară pentru următorii 10 ani cel puţin”, se mai arată în mesaj.

În acelaşi timp, PAS îşi exprimă speranţa că aceasta decizie va fi împărtăşită de partenerul sau din blocul ACUM, Platforma Demnitate şi Adevăr (Platforma DA).

În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, în noul parlament de la Chişinău au intrat Partidul Socialist (35 de mandate), PDM (30 mandate), blocul ACUM (26 de mandate), Partidul ‘ŞOR’ (7 mandate) şi trei deputaţi independenţi.

Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avertizat din nou, în 22 mai, partidele care au intrat în noul parlament rezultat în urma alegerilor din 24 februarie că au cel mult două săptămâni la dispoziţie pentru a debloca activitatea legislativului şi a crea o coaliţie majoritară, în caz contrar el va dizolva forul legislativ şi va convoca alegeri anticipate.

Aflat luni într-o vizită în Republica Moldova, comisarul european pentru politică de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn, a declarat că Uniunea Europeană (UE) este interesată ca la Chişinău să existe un guvern stabil şi o majoritate solidă în Parlament, ca politicienii să poată conlucra pentru a îmbunătăţi standardele de viaţă pentru cetăţeni. Potrivit oficialului european, în cazul unor alegeri anticipate există riscul ca Fondul Monetar Internaţional (FMI) să suspende susţinerea financiară pentru Republica Moldova, iar acest lucru s-ar putea reflecta şi asupra asistenţei pe care o oferă UE Republicii Moldova.

AGERPRES