Cabinetul de miniștri a aprobat, în ședința de marți, 23 iulie, hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului și semnarea Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind consolidarea supremației legii și a mecanismelor anticorupție, informează MOLDPRES.
Documentul prevede o finanțare de opt milioane de euro din partea Comisiei Europene și 490 mii de euro ce urmează a fi oferiți de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei.
Obiectivul general al Acordului este de a contribui la prevenirea și combaterea corupției, iar printre obiectivele specifice se numără dezvoltarea toleranței zero față de corupție în rândul cetățenilor Republicii Moldova, consolidarea mecanismelor anticorupție, incluzând în special mecanismele de investigare și urmărire penală, funcțiile de recuperare a bunurilor, declararea averii, conflictele de interese și prevenirea corupției.
Potrivit deciziei Comisiei Europene pentru implementarea Programului anual de Acțiuni pentru 2018 al Uniunii Europene pentru Republica Moldova, ce urmează a fi finanțat în baza Instrumentului European de Vecinătate, unul din obiectivele acestuia îl constituie prevenirea și combaterea corupției. Astfel, Anexa nr.3 a Programului prevede Acordul de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind ”Consolidarea supremației legii și a mecanismelor anticorupție în Republica Moldova”.
Perioada de executare a Acordului de finanțare va începe la data intrării în vigoare a acestuia și se va finaliza la expirarea a 84 de luni din această dată. Perioada de executare a Acordului de finanțare va include două perioade: perioada operațională de implementare de 60 de luni din data intrării în vigoare a Acordului de finanțare și perioada de finalizare care este fixată la 24 de luni.
Acordul de finanțare urmează a fi implementat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Guvernul a mai aprobat hotărârea privind inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind „Suportul pentru implementarea Acordului de Asociere RM-UE”. Acordul va fi finanțat din bugetul UE prin Instrumentul European de Vecinătate. Costul total al proiectului este de 10,7 milioane de euro.
O a treia hotărâre vizează inițierea negocierilor și aprobarea semnării Acordului de finanțare dintre Guvernul Republicii Moldova și Comisia Europeană privind susținerea economică incluzivă a regiunilor Cahul și Ungheni. Costul total al Programului este estimat la 23,5 milioane de euro, dintre care 23 milioane vor fi oferiți de Uniunea Europeană și 500 mii de PNUD.