Actorul Eugeniu Ureche a fost comemorat la Biblioteca Naţională, la 100 de ani de la naştere

Cunoscutul actor Eugeniu Ureche, Artist al Poporului, deţinător al ”Ordinului Republicii”, a fost comemorat ieri seară la Biblioteca Naţională,  la 100 de ani de la naştere, în cadrul şedinţei Clubului Literar „Homo Aestheticus”, moderată de academicianul Mihai Cimpoi şi scriitorul Iulian Filip, informează MOLDPRES.

În mesajul său de salut, directorul Bibliotecii Naţionale, Elena Pintilei a menţionat că Eugeniu Ureche a fost o personalitate polivalentă, care s-a afirmat în diverse domenii ale culturii, fiind actor de teatru şi film, regizor, cântăreţ de operă, interpret de muzică populară, pictor, sculptor, fotograf, giuvaiergiu, iar scriitorul Iulian Filip l-a caracterizat drept un artist total.

Academicianul Mihai Cimpoi a afirmat că în afară de rolurile monumentale pe care  artistul le-a realizat în teatru (în „Revizorul” de N. V. Gogol, „Regele Leare” de W. Shakespeare, „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale ş.a.),  Eugeniu Ureche a fost un declamator de excepţie, care recita versurile unor  poeţi celebri în limba acestora:  Ovidiu – în limba latină, Homer – în greacă, Hugo – în franceză, Leopardi – în italiană, Puşkin, Cehov, în rusă.

„Eugeniu Ureche a fost un model de artă teatrală, care a prezentat şi nişte lecţii de limbă română. Este un model de  multiculturalitate, de cunoaştere profundă a culturii universale şi naţionale. Darul lui actoricesc  s-a manifestat în diferite registre:  de la cel tragic şi dramatic, la cel comic, ludic şi burlesc.  A fost şi un model de rezistenţă intelectuală.  Dar chiar şi în acele condiţii de umilire socială şi culturală,  el a găsit totuşi o ferestruică  de a se manifesta,  care reprezenta pictura, sculptura şi arta fotografică”, a remarcat academicianul Mihai Cimpoi.

Criticul de artă Eleonora Sâdnic a vorbit despre pictura lui Eugeniu Ureche, iar actorul Vitalie Rusu,  care i-a fost şi ginere, a evocat momente inedite din biografia lui actoricească,  redând felul în care se pregătea de spectacole (prefera să-şi facă singur machiajul) şi nişte amintiri în legătură cu montarea piesei „O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale,  pe care L. I. Brejnev, pe atunci prim-secretar al CC al PC al RSSM, a acceptat-o, dar  să fie jucată în limba moldovenească. Astfel, traducerea s-a făcut prin schimbarea a două cuvinte: a onorabilului în onorat şi a respectabilului în respectat. Un alt moment deosebit a fost acela de a se întoarce în teatru, după ce a fost eliberat prin ordin. El a fost totuşi de acord să recite monologul  lui Ştefan cel Mare din „Apus de soare” de Barbu Delavrancea.

Evenimentul a fost organizat de instituţia-gazdă, Institutul de Filologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chişinău. Manifestarea s-a încheiat cu prezentarea emisiunii televizate „Portrete în timp”, realizată de Victoria Mocreac la Moldova1 în 2015.

Eugeniu Ureche s-a născut la 20 martie 1917 în satul Hârtopul Mare, judeţul Orhei. A studiat la Liceul „B. P. Hasdeu” (1928-1934) şi Conservatorul „Unirea” din Chișinău (1934-1938). A fost solist al Ansamblului de cântece și dansuri „Doina” al Filarmonicii (1942-1944), solist al Teatrului de Operă și Balet (1955-1959) și actor al trupei Teatrului muzical-dramatic „A. S. Pușkin” (1945-1979). În 1950, a fost distins cu Premiul de Stat al URSS, în 1953  – cu titlul onorific „Artist al Poporului din RSSM”, în 1967 – cu titlul onorific „Artist al Poporului din URSS” şi în 1997 – cu ”Ordinul Republicii”.  Eugeniu Ureche s-a stins din viaţă la 27 ianuarie 2005. El a fost înmormântat în Cimitirul Central de pe str. Armenească din Chişinău.