TRAIAN BĂSESCU – O VICTIMĂ COLATERALĂ

Cazul Gh. Dincă continua să provoace pagube colaterale dintre cele mai importante. După suita de eliberări din funcții ale șefilor din Poliția din Caracal, după demisiile sau destituirile celor de la centru, IGP. Ministrul Afacerilor Interne, televiziunile continua să toarne gaz pe foc și astfel ajungem la clenciul produs între Traian Băsescu și Luis Lazarus. De fapt, președintele României din perioada 2004-2014 și-a întâlnit nașul, sau pe cel care seamănă marinarului ajuns președinte de țară, într-o perioadă la fel de debusolată, cu care se confruntă România, de această data la nivelul partidelor politice. Poporul vrea și altceva. Poporul s-a săturat de aceleași figuri, chipuri pe care au început chiar să le viseze în locul monștrilor. Era un blocaj emoţional, dar și de imagine, totul suprapunându-se peste fețele de dulăi sau de mimoze, peste ticurile devenite mai cunoscute decât erau versurile imnului naţional. Toți puteau să-l deseneze în gând pe Vasile Blaga, Emil Boc, Traian Băsescu, cu aceeași ușurință cu care fumătorii își aprind țigara.

Într-un astfel de carambol nimerise Traian Băsescu luat la trei păzeşti de jurnalistul de investigații Luis Lazarus, cel care reușise să-și facă mâna pe cazul Elodia, caz care a ținut organele de anchetă la mare distanță, oferind televiziunilor șansa de a construi tot felul de scenarii dintre cele mai abracadabrante. În acest mediu Luis Lazarus și-a exersat obrăznicia, impertinenţa, curajul de a nu ține cont de interlocutor, dacă acesta încerca să fie mai deștept decât îi permitea emisiunea sau moderatorul.

De această data Traian Băsescu a fost în cele din urmă obligat să fugă pur și simplu în direct, bodogănind o eschivă greu de înțeles aceea prin care ziaristul era bănuit ca făcând jocurile politice ale nu știm cui (sic!) și evident Traian Băsescu trebuia să-și închei prestația cu inevitabilul Derbedeule! – o formă mai neutră decât aceea a cocalarule – citat din limbajul prezidențial a lui  Ion Iliescu.

Pe fond, Luis Lazarus are dreptate. Traian Băsescu degeaba încearcă să eschiveze comentariile jurnalistului, care pot fi regăsite într-o analiză imparțială a ceea ce s-a întâmplat în România anilor în care aceasta a fost prinsă sau surprinsă în mâinile marinarului, singurele care contau în a decide între viață și moarte, mai ales că Traian Băsescu a obținut de la Curtea Constituţională a României din acea perioadă dreptul de a ieși din prerogativele constituţionale, fiind un președinte jucător.

Și, astfel, jucător fiind, a reușit după câteva lacrimi picurate la un moment dat, ce s-a dovedit a fi momentul potrivit și locul potrivit, să stăpânească țara cu tot cu oamenii ei, cu tot cu poporul ei, pe care nu a ezita să-l sacrifice atunci când a fost chemat de Înaltele Porți ale Europei să dea un examen practic de ieșire din criză, pe drumul cel mai scurt.

Exemplu oferit de Traian Băsescu nu a fost agreat de nimeni, fiind mult prea sadic, mult prea la limita umanului, astfel încât, grecii, de exemplu, au ales calea păstrării beneficiilor oamenilor, sacrificându-și conducătorii.

Iată cum a fost enervat Traian Băsescu de băţoşenia lui Luis Lazarus:

”Lazarus: Domnul președinte, care este de față acum cu noi, să nu uite că, în 2007, când a dispărut Elodia, am verificat toate acele statistici ale Ministerului de Interne și erau mii de persoane dispărute. Iar în 2012, tot în mandatul domnului președinte Băsescu, a fost dosarul cu cele 20 de eleve care au fost scoase la produs, șantajate de clanurile interlope.

Băsescu: Numai o clipă, văd că Lazarus își face numărul.

Lazarus: Nu-mi fac numărul, astea sunt statisticile.

Băsescu: Prin 2012, au fost condamnați cei din dosarul cu cele 20 de eleve. După mintea dumneavoastră, ce trebuie să fac? Să stau și să văd ce face fiecare adolescentă?

Lazarus: Alea au fost răpite, sechestrate și livrate americanilor de la Deveselu. Dumneavoastră nu știți de dosarul acela?

Băsescu: Nu știu!

Lazarus: Îmi pare rău. Nu ar fi prima dată când nu știți ceva.

Băsescu: Le știți dumneavoastră pe toate. Lazarus, ești atât de mărunt pentru subiectul ăsta, încerci să faci o joacă politică, când discutăm un subiect atât de grav. Nu poți fi și om?!

Lazarus: Dar dumneavoastră puteți fi om? Că văd că iar plângeți la televizor. 

Lazarus: De clanurile care îşi făceau numărul în mandatul dumneavoastră mai știți? Bercea Mondial știți cate NUP-uri a primit?

Basescu: Nu știu.

Lazarus: Dar de fratele dumneavoastră știți?

Basescu (dă să plece din studio): Da, și a făcut pușcărie! Spre deosebire de tine care tu meritai și n-ai făcut.

Lazarus: Stați aici să ne explicați, unde fugiți?

Și, Traian Băsescu, ca niciodată, părăsește terenul de joc! Fără să exagerăm cu nimic putem să spune că invincibilul Traian Băsescu se poate considera o victimă colaterală a lui Gh. Dincă, cel care a reușit să ne adune, să ne învrăjbească, să ne facă să reacționăm cum n-am mai reacționat până acum.

ADI CRISTI