JOCUL RĂMÂNE DESCHIS

Încep să apară deja sondajele care contează în apropiata și inevitabila bătălie prezidențială. Actorii pe care instituţiile de sondare a opiniei publice îi ia în seamă sunt nu neapărat cei inventariați în urma înscrieri acestora în cursa electorală, cât mai ales a celor care ar putea să fie importanți pentru alegerea românilor din 10 noiembrie 2019. Astfel, vom ține cont de prezența în competiție a combatanților măsurați în imediata apropiere a startului în campania electorală: Viorica Dăncilă (7,5%), Călin Popescu Tăriceanu (13,8%), Victor Ponta (12,9%), Dacian Cioloș (10,4%), Klaus Werner Iohannis (41,7%), Dan Barna (9,4%), Eugen Tomac (1,5%), Kelemen Hunor (2,8%).
Dacă aceasta ar fi pulsul luat la linia de START, atunci pentru turul II s-ar califica Klaus Werner Iohannis (41,7%) și Călin Popescu Tăriceanu (12,9%).
Cei doi candidați au posibilitatea de a aduna voturile rămase din turul I: 24,1% de către actualul președinte de la Dacian Cioloș (10,4%), Dan Barna (9,4%) și Kelemen Hunor (2,8%), Eugen Tomac (1,5%), și 20,4% și 20,4% pentru Călin Popescu Tăriceanu de la Viorica Dăncilă (7,5%) și Victor Ponta (12,9%). Într-un astfel de deznodământ Klaus Werner Iohannis ar putea să câștige al doilea mandat, lejer cu un minim de 65,8% (sic!)
Și, totuși, acestea sunt calcule doar matematice, fără a avea ceva în comun cu mișcările, de cele mai multe ori dezordonate, ale scenei politice.
Nu ar surprinde pe nimeni dacă Klaus Werner Iohannis ar ieși câștigător din primul tur de scrutin. Deocamdată îi mai lipsesc 8,3% plus un vot pentru a încheia bătălia pe 10 noiembrie 2019.
Tot în zona normalității ar fi ca electoratul PSD să-și revină și să se grupeze în jurul nucleului dur al social-democrației astfel încât să reușească recuperarea distanței, suflându-i astfel în ceafă lui Klaus Werner Iohannis. Verdictul final va fi dat de modul în care vor derula negocierile politice pentru turul II, moment ce ar putea fi speculat de social-democrați, prin lipsa de performanțe ale actualului președinte.
Și de această data un rol decisiv îl va avea prezența la vot. Pentru Klaus Werner Iohannis aceasta are două tăişuri. Îi poate fi de un real folos, mai ales în primul tur când cele 8,3% plus un vot ar putea tranșa rezultatul, dar și îl poate încurca, în eventualitatea în care Dan Barna ar reuși să se califice în turul II, alături de actualul președinte, petru ca mai apoi să reușească să capaciteze nu numai restul voturilor celor care nu l-ar vota pe Klaus Werner Iohannis (PSD, ALDE, Pro România, UDMR, PLUS,) ceea ce l-ar face pe Dan Barna noul președinte al României cu un minim de 56,8%. Procentul ar fi mult mai mare la finalul turului II dacă useriștii ar miza pe aceleași mesaje apolitice cu care și-au construit drumul în opoziția parlamentară, mult mai aproape de cetățeanul pus la harță cu puterea, semnalând disoluția autorității statului într-o lume din care oricât ar încercat Klaus Werner Iohannis, acesta nu se poate sustrage responsabilităților constituționale, el fiind de fapt ”șeful statului”, cel care contează în toate ecuațiile în care decizia aparține Cotrocenilor, cu sau fără voia președintelui, în cazul de față Klaus Werner Iohannis.
Furia cu ajutorul căreia Klaus Werner Iohannis a reușit să-l spulbere pe Victor Ponta, în turul al II-lea al alegerilor prezidențiale din 2014, a fost de partea primarului Sibiului, ajutându-se de votul dat împotriva celor care nu au reușit să mute munții din loc, așa cum se angajaseră înainte de a primi 70% din încrederea electoratului. De această dat, în afara PNL, partid care s-a dedicat cu trup și suflet președintelui actual, legându-și de el și viitorul politic al actualei conduceri, nici un alt partid nu a mai riscat pe mâna lui Klaus Werner Iohannis, mai ales pentru turul al II-lea al alegerilor.
Se poate spune că, salvarea PSD nu vine de la votanții social-democrației, cât mai ales de la posibilele negocieri cu USR, noua ”jucărie” a electoratului român, care ar putea să coaguleze acea forță care să facă o reală opoziție la Klaus Werner Iohannis alias PNL, partid scăpat din doctrina liberală, risipit pe mocheta de la Cotroceni, în mișcările de dans bezmetic ale lui Ludovic Orban, secondat de măscăriciul Bogdan Rareș, cel care nu are nici în clin, nici în mânecă cu omul politic, pe care încearcă să-l joace în direct, cu batistă la buzunar, dar fără succes.
Jocul rămâne deschis. Totul e, cine pe cine trădează, cine pe cine salvează!
ADI CRISTI