Apa din peste 75% din fântâni nu este sigură, anunţă ANSP

09:12 | 10.10.2019Categorie: Social

Apa din peste 75 la sută din fântânile freatice din ţară nu este sigură pentru consum şi nu corespunde normelor sanitare. Datele au fost oferite în exclusivitate pentru MOLDPRES de către medicul igienist Liliana Carp din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică /ANSP/.

Potrivit sursei citate, în 2018, din sursele de alimentare cu apă din ţară au fost preluate şi examinate peste 12 mii de probe. „Rezultatele supravegherii calităţii apei potabile din fântâni, pe parcursul ultimilor trei ani, denotă nivele înalte de neconformitate atât la parametrii chimici, cât şi la cei microbiologici. Această situaţie este caracteristică apelor din pânza freatică şi este determinată, în primul rând, de lipsa sistemelor centralizate de canalizare, insalubritatea localităţilor, amplasarea latrinelor, WC-urilor şi gunoiştilor în imediata apropiere a fântânilor. În mare parte, nereguli au fost depistate la sondele arteziene, apa din aceste surse depăşind limitele de fluor şi bor. Situaţia cea mai nefavorabilă la capitolul alimentare cu apă a fost înregistrată în raioanele Anenii Noi, Căuşeni, Făleşti, Ştefan Vodă, Ungheni, Râşcani, Hânceşti şi Orhei”, a spus Carp.

Specialistul a menţionat că, în sectorul urban, situaţia la capitolul alimentare cu apă este mai bună, peste 97 la sută din cetăţeni au acces la apeduct, iar în sectorul rural circa 43%. „În capitală, apa din apeduct este sigură şi corespunde normelor sanitare”, a adăugat Carp.

Conform sursei citate, aproape 60 la sută din populaţia de la sate utilizează pentru consumul curent apa din fântâni. Probele preluate din aceste surse au arătat că în peste 75% din fântâni apa este neconformă. „Într-un număr mare de fântâni, cantitatea de nitraţi depăşeşte concentraţia maximă admisă de câteva ori”, a conchis Carp.