Mai mulți foști funcționari de rang înalt au fost audiaţi în dosarul ex-premierului Vlad Filat

Mai mulți foști funcționari de rang înalt au fost audiaţi vineri  în dosarul ex-premierului Vlad Filat. Printre aceștia se numără: fostul prim-ministru Iurie Leancă, ex-președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ioniță, ex-viceministrul Finanţelor, Victor Barbăneagră, și fostul secretar general al Guvernului, Victor Bodiu, informează MOLDPRES.

Şedinţa de judecată de astăzi face parte din cadrul audierilor martorilor din partea acuzării, ulterior urmînd să fie audiaţi martorii din partea apărării. Audierile au continuat aproape șase ore.

Solicitat de presă, la ieșire din sala de judecată, fostul premier Iurie Leancă a declarat că „am fost întrebat despre diminuarea cotei statului la BEM, dacă au fost imixtiuni despre care am știut şi dacă ar fi existat atunci soluții mai bune, decît diminuarea cotei statului la BEM”.

Leancă a adăugat că a mai fost întrebat dacă a știut că se fură bani de la BEM și a răspuns că ”nu doar am știut, dar am fost informat în mod special, în decembrie 2013, de către Banca Naţională a Moldovei (BNM) că situaţia se agravează, mijloacele financiare fiind plasate în afara țării în bănci cu o reputație îndoielnică”.

La rîndul său, Veaceslav Ioniță a menţionat că, în calitate de președinte al Comisiei parlamentare, a transmis către Centrul Naţional Anticorupţie şi Procuratură mai multe informații cu privire la fraudarea BEM, creditele neperformante și, respectiv, a fost întrebat de unde a obținut datele respective. ”Am răspuns că acestea mi-au fost prezentate, sub formă scrisă și verbală, în cadrul Comisiei”, a precizat Ioniță.

Atît Iurie Leancă, cît și Veaceslav Ioniță au ezitat să ofere mai multe detalii pe marginea audierilor, motivînd că ar putea prejudicia mersul anchetei.

Printre martorii audiați în dosarul liderului PLDM se mai numără omul de afaceri Ilan Şor şi administratorul companiei Caravita SRL, Ion Rusu.

Potrivit procurorului de cauză Adriana Bețișor, ”martorii audiați astăzi au confirmat totalmente obiectul învinuirii cauzei lui Vlad Filat și influența acestuia asupra persoanelor date”.

În același timp, avocatul fostului premier, Igor Popa, a declarat că ”mărturiile făcute astăzi nu au o valoare probantă și suficientă în vederea unei infracțiuni ce poate fi incriminată lui Vlad Filat”.

Ex-premierul Vlad Filat a fost reţinut pe 15 octombrie anul trecut, în baza autodenunţului lui Ilan Şor, care a declarat că i-ar fi dat fostului prim-ministru mită în valoare de 250 mln de dolari SUA.

Filat se află în detenție preventivă de aproape șase luni, fiind acuzat de trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul fraudelor de la Banca de Economii.