Bacteria care cauzează tuse convulsivă poate rămâne ascunsă în nasul sau gâtul persoanelor sănătoase şi se poate răspândi „în tăcere”, conform unui studiu efectuat o echipă de cercetători britanici. Capacitatea bacteriei de a sta ascunsă face ca persoanele purtătoare să transmită fără să ştie infecţia altor persoane, ceea ce poate conduce la izbucnirea unor focare sporadice ale acestei afecţiuni, potrivit medicilor de la University Hospital Southampton (UHS).
Tusea convulsivă, cunoscută şi sub denumirea pertussis, este o infecţie bacteriană deosebit de contagioasă ce se răspândeşte prin particule eliminate prin tuse şi strănut de o persoană infectată. Boala provoacă episoade de tuse repetată, ce pot dura două, trei sau mai multe luni, transmite Agerpres.
În fiecare an, circa 16 milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de tuse convulsivă, în special în ţările în curs de dezvoltare. În rândul copiilor, boala cauzează anual aproximativ 200.000 de decese ce pot fi prevenite.
Vaccinul, tot mai ineficient
Oamenii de ştiinţă de la UHS, conduşi de profesor Robert Read, au administrat bacteria Bordetella pertussis, prin intermediul picăturilor nazale, unui număr de 34 de voluntari care au fost apoi monitorizaţi timp de 17 zile într-un centru de cercetare.
Specialiştii au evaluat răspunsurile sistemului imunitar al subiecţilor care au primit apoi un antibiotic pentru eliminarea infecţiei. Potrivit concluziilor, publicate în jurnalul ştiinţific Clinical Infectious Diseases, participanţii au putut fi infectaţi în condiţii de siguranţă fără a dezvolta simptome şi au scăpat apoi de bacterie în două zile.
„Studiul demonstrează că bacteria care cauzează tuse convulsivă poate pândi în tăcere în nasul şi gâtul membrilor sănătoşi din cadrul comunităţii. Acest lucru este extrem de important pentru că explică de ce asistăm la focare episodice de tuse convulsivă în întreaga lume, cu efecte grave în cazul persoanelor care nu sunt vaccinate sau care s-au vaccinat cu mult timp în urmă”, a explicat Read, director al NIHR Southampton Biomedical Research Centre.
Un purtător de cuvânt al UHS a atras atenţia că vaccinul antipertussis „nu oferă protecţie pe tot parcursul vieţii şi este în prezent mai puţin eficient decât era în urmă cu 15 ani”. „De aceea, descoperirea realizată în Southampton este atât de importantă – înseamnă că bacteria se poate răspândi de la o persoană la alta, în tăcere, şi poate cauza îmbolnăviri în cazul celor care nu sunt imuni, printre aceştia numărându-se bebeluşi şi persoane nevaccinate”, a adăugat purtătorul de cuvânt.