Miniştrii propuşi de premierul desemnat Ludovic Orban sunt audiaţi, începând de marţi, în Parlament, în comisiile de specialitate. Potrivit programului stabilit, în prima zi sunt audiaţi Florin Cîţu – propus pentru Ministerul Finanţelor Publice, Marcel Vela – Ministerul Afacerilor Interne, Nicolae Ciucă – Ministerul Apărării Naţionale, Nechita-Adrian Oroş – Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Marcel Boloş – Ministerul Fondurilor Europene, Costel Alexe – Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Victor Sebastian Costache – Ministerul Sănătăţii, Bogdan Gheorghiu – Ministerul Culturii.
Rectificarea bugetară se numără printre priorităţile ministrului propus al Finanţelor Publice, Florin Cîţu.
„Primul şi primul lucru pe care trebuie să-l facem este rectificarea bugetară”, a anunţat, marţi, Florin Cîţu, propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice.
Acesta a menţionat că ultimele date disponibile (cu privire la execuţia bugetară pe 2019, n.r.) sunt cele aferente lunii august.
El a afirmat că este important ca România să respecte nivelul de deficit bugetar pentru a nu atrage sancţiunea de infringement.
Al doilea obiectiv menţionat de ministrul propus a fost Legea Bugetului Public.
Florin Cîţu a spus că are în vedere măsuri imediate şi măsuri pe termen scurt.
* ORA 11.07 Boloş: Cuvintele de ordine sunt transparenţă şi deschidere pentru clarificarea aspectelor ce ţin de situaţii precum cazul BarnaFoto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO
Procedura legală cu privire la cazul Barna impune o anumită transparenţă în relaţia cu organele de cercetare, iar cuvintele de ordine sunt transparenţă şi deschidere pentru clarificarea oricăror aspecte ce ţin de astfel de situaţii, a declarat marţi, la audierea în comisiile de specialitate, ministrul propus al Fondurilor Europene, Ioan Marcel Boloş.
Acesta afirmaţii vin după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a cerut, în cadrul audierilor, o comunicare bună în cazul Barna şi furnizarea tuturor informaţiilor solicitate ministerului de către Departamentul Antifraudă.
„Cu privire la cazul Barna, aici procedura legală impune o anumită transparenţă pe care trebuie să o avem în relaţia cu organele de cercetare, este o obligaţie legală. Sunt proceduri legale pe care trebuie să le respectăm şi din acest punct de vedere nu cred că va fi cazul în mandatul Guvernului Orban să avem astfel de practici. Cuvintele de ordine sunt transparenţă şi deschidere în ceea ce priveşte clarificarea oricăror aspecte care ţin de astfel de situaţii”, a spus Boloş.
Eugen Teodorovici a precizat, la audierile pentru validarea ministrului Fondurilor Europene, că anumite persoane din MFE ţin deoparte documente despre cazul Barna solicitate de DLAF şi a solicitat o comunicare mai bună în acest caz.
„Vreau să mă asigur că dumneavoastră ca ministru al Fondurilor Europene veţi asigura, atunci când sunt solicitate, toate informaţiile pe care ministerul şi dumneavoastră le veţi cunoaşte legate de speţa Barna, pentru că din semnale pe care eu le am, înţeleg ca anumite persoane din cadrul ministerului încearcă să pună deoparte anumite informaţii pe care Departamentul Antifraudă le solicita pe această speţă”, a spus Teodorovici.
Preşedintele USR, Dan Barna, a solicitat recent Departamentului pentru Lupta Antifraudă (DLAF) să transmită la DNA toate documentele care îl vizează, acuzând folosirea informaţiilor dintr-o anchetă jurnalistică în scop politic.
DLAF a informat, ulterior, că acţiunea de control referitoare la proiectul „Punţi comunitare”, al cărui beneficiar este Consiliul Judeţean Alba, a fost declanşată anterior publicării informaţiilor de către Rise Project şi fără legătură cu demersurile jurnalistice.
Prima criză din domeniul Sănătăţii care trebuie gestionată este cea a rezidenţilor, a declarat, marţi, la audierea în comisiile de specialitate din Parlament, Victor Costache, propus pentru a prelua portofoliul de la Ministerul Sănătăţii în Guvernul Orban.
Costache a spus că imediat după audierea sa în Parlament se vor căuta soluţii legislative pentru tinerii care urmează să dea acest examen.
„Vom debloca situaţia pe examenul de rezidenţiat”, a declarat el.
Costache a mai spus că, dacă i se va schimba calitatea de suspect, în cazul acuzaţiilor de malpraxis care i-au fost aduse, îşi va da imediat demisia din funcţia de ministru. AGERPRES