MAJORAREA PREȚURILOR LA ÎNMORMÂNTĂRI

Duminica acesta nu este duminica orbilor, chiar dacă avem o țară plină de oameni ai căror ochi sunt mai mult de decor. Suntem o țară de orbi, cu ochii larg deschiși, cu o culoare contrastantă cu gândurile ce nasc obsesii terifiante.

Când suntem chemați la urne, mergem cântând din repertoriu binelui și al mulțumirilor din inimă partidului, acelui partid care ne duce de mână, ne așează în bănci, ne scoate în stradă sau pur și simplu ne dă voie să respirăm, amintindu-ne că, în cinstea noastră, avem gratuitatea mersului pe jos.

Uneori ne vine să ne oprim brusc, în loc, să ne uităm cu mare atenție pe locul în care am ajuns, unde suntem siguri că am ajuns,cum mai poate să ajungă la o anumită oră umbra noastră făcută pământului.

Avem această șansă de ”a face umbra pământului”, de a ne mișca încotro ne bate gândul și, mai ales, dorințele noastre de a fi acolo unde viața ne-o cere, după ce noi am decis direcția încotro să mergem și încotro am reușit să ajungem. Trebuie să fim fair play și să recunoaștem că nu tot timpul dorințele noastre se și îndeplinesc, mai ales când în joc intră și o terță persoană, care, de regulă, reprezintă pe cel care are decizia, fără a fi cercetat la responsabilitate. Suntem în plin dezmăț lingvistic când liberalii scapă porcul prin porumb, lovind-o pe Raluca Turcan la limba română, care se ”propaghează” într-atât aroganța încât, la Timişoara, de exemplu, ”oamenii se culcă sănătoși și se trezesc morți”. Din antecamera puterii se aude Dan Barna exersând ”succesurile” Ebei, gândind că poate așa va fi vizibil și luat în seamă, chiar și în lupta sa internă din USR.

Aceste momente aparent hazlii sunt răsplata pe care adversarii o primesc de la Dumnezeu, ca o pedeapsă și nicidecum sub formă de premiu. Acești cicisbei ai democrației, rătăciţi printr-o tranziție fără capăt, încep să-și primească pedeapsa măruntelor lor apucături, generate mai mult de prostie decât din strălucirea neuronilor lor de oameni de geniu, așa cum nu o dată nu au ezitat să se prezinte a fi.

Avem în fața noastră măsura adevăratelor valori terfelite și aruncate în noroi, de la care nimeni nu se mai aștepta la o tresărire, dacă nu mișcare de pași înainte. Într-un astfel de intermezzo, construit în imediata pauză de respiro, iată că Jurnalista Ioana Ene Dogioiu, senior editor al publicaţiei ziare.com, critică modul de organizare a aşa-zisei dezbateri cu jurnalişti a lui Klaus Iohannis. Aceasta îl numeşte pe actualul preşedinte „un cinic dictator”. „Ce blestem pe ţara asta să aleagă între un cinic dictator şi o impostoare?”, scrie Ioana Ene Dogioiu pe Facebook.

Luați și acest citat ca pe un apropo la momentul pe care suntem atenți să-l traversăm, pe o scenă politică pe care au reușit să se cațere nu numai politicienii, dar și șobolanii acestora.

După ce Klaus Werner Iohannis a refuzat dezbaterea cu Viorica Vasilica Dăncilă (și bine a făcut, căci dacă ar fi acceptat lupta dreaptă, ar fi trebuit să cunoască cum îi stă înfipt în pământ până la gât) au început să apară reacții, de cele mai multe ori critice la adresa lui Klaus Werner Iohannis.

Viorica Vasilica Dăncilă a reușit astfel să-și revigoreze electoratul, să-l scotă din dezamăgirea eșecului de la europarlamentarele din primăvară, arătându-i la zenit perspectiva unui redivivus în forță. Indiferent de rezultatul de duminică de la prezidențiale, PSD va primi o nouă șansă de a-și reconstrui imaginea de partid modern, chiar dacă opoziția va dura câteva lunii, timp necesar guvernului Orban să-și ia adio, pre limba lui”, de la guvernare.

Soarta lui Klaus Werner Iohannis, ca posibil președinte aflat la al doilea mandat, va fi una crudă, dar meritată. Nu cred că vara aceasta îl va prinde pe președinte la Cotroceni, el fiind pândit de suspendare și mai apoi de demitere, la prima încălcare a Constituției. Și, trebuie să recunoaștem, așa ceva nu va trebui să așteptăm prea mult pentru a se întâmpla, cu atât mai mult cu cât Klaus Werner Iohannis nu este obișnuit și nici nu știe cum se conduce o țară fără a încălca Constituția.

Urmează votul: Urmează alegerea românilor care ar trebui să țină cont de faptul că actualul președinte nu se recomndă a fi decât președintele românilor săi. Fără maghiari, fără evrei, fără germani, sași, ucraineni, greci, ruși și nici o altă minoritate națională. Așa cum a reușit prin încălcarea gravă a Constituției să distrugă un partid, să-și facă guvernul său, astfel încât toată puterea unui stat de drept, inclusiv puterea judecătorească, să aibă fir scurt cu Cotrocenii.

Poporul român va vota, asigurându-și astfel viitorul sau trecutul. Vom merge înainte sau zorii unei noi dictaturi care bate la geam, negăsind încă ușa. Cine iese din casă, duminică va ajunge la vot. Cine nu iese din casă, ferice de el, căci suntem victimele majorării prețurilor și la înmormântări.

ADI CRISTI