Scientists work in VIDO-InterVac's (Vaccine and Infectious Disease Organization-International Vaccine Centre) containment level 3 laboratory, where the organization is currently researching a vaccine for novel coronavirus, at the University of Saskatchewan in Saskatoon, Saskatchewan, Canada October 18, 2019. Picture taken October 18, 2019. David Stobbe/VIDO-InterVac/University of Saskatchewan/Handout via REUTERS. NO RESALES. NO ARCHIVES. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

EPIDEMIA DE CORONAVIRUS: PESTE 200 DE MORȚI; OMS A DECLARAT STARE DE URGENȚĂ GLOBALĂ

Epidemia de coronavirus, soldată cu peste 200 de morți și aproape 10.000 de bolnavi, în aproape 20 de țări, este o urgență de sănătate publică la nivel internațional, a decis Organizația Mondială a Sănătății.

OMS nu a utilizat până în prezent termenul de ”urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională” decât pentru cazuri rare de epidemii care necesită o reacţie mondială fermă, între care gripa porcină H1N1 în 2009, virusul Zika în 2016 şi febra Ebola, care a afectat o parte din Africa de Vest din 2014 până în 2016 şi Republica Democratică Congo din 2018.

„Declar epidemia o urgenţă pentru sănătatea publică de îngrijorare internaţională”, a declarat directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, înîntr-o conferinţă de presă.
”Cea mai mare preocupare a noastră este posibilitatea ca virusul să se răspândească în ţări ale căror sisteme de sănătate sunt mai slabe (…). Nu este vorba de un vot de neîncredere în ceea ce priveşte China”, a subliniat el.

Experții sunt îngrijorați în special de cazurile de transmitere a virusului de la om la om în afara Chinei, ceea ce sugerează un potențial mare ca virusul să se răspândească și mai mult.

Joi, Statele Unite au devenit a patra țară care a raportat o astfel de situație.

În Europa, Italia este cea mai recentă țară care a confirmat cazuri de infectare cu noul coronavirus, 2019-nCoV. Premierul Giuseppe Conte a declarat că au fost detectate două cazuri.

Ce este starea de urgență de sănătate publică globală?

Organizația Mondială a Sănătății definește urgența publică globală ca situația în care o boală riscă să se răspândească la nivel planetar. Potrivit organizației, unul dintre factorii definitorii este necesitatea unui răspuns internațional coordonat.

În aceste condiții, țărilor li se recomandă să își intensifice măsurile de pregătire pentru a evita răspândirea unui virus. De altfel, cele 196 de state membre, inclusiv România, au obligația să implementeze deciziile organizației, ceea ce înseamnă un răspuns mai bine coordonat.

În plus, Organizația Mondială a Sănătății are fonduri speciale pentru astfel de situații. Până acum a alocat 1,8 milioane de dolari pentru a face față, însă declararea stării de urgență ar permite, la nevoie, alocarea de fonduri suplimentare.

Sursa: www.sanatateatv.ro