creștere a numărului de focare de gripă aviară

De la începutul lunii ianuarie, Centrul European pentru Controlul Bolilor a înregistrat o creștere a numărului de focare de gripă aviară (AH5N8, AH5N1) în Europa Centrală și de Est. Pentru a minimaliza riscurile, instituția europeană le recomandă persoanelor din zonele afectate evitarea contactului neprotejat cu păsările sau excrementele acestora, precum și luarea măsurilor adecvate de protecție.

Focarele raportate Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor și listate în Sistemul Global de Informații despre Bolile Animale (EMPRES-i) al Organizației pentru Alimente și Agricultură (FAO) al Națiunilor Unite, au fost identificate în țări precum Cehia, Danemarca, Germania, Ungaria, Polonia, România, Slovacia și Ucraina.

Au fost implementate măsurile de control prevăzute în Directiva CE 2005/94/EC prin sacrificarea efectivelor de păsări din toate zonele afectate.

Potrivit FAO, țările cu producții semnificative de păsări, situate la altitudini joase și în apropierea focarelor existente sunt expuse unui risc mai mare de contaminare în următoarele luni, în funcție de migrația păsărilor sălbatice.

Transmiterea gripei aviare la om se întâmplă foarte rara, riscul de contaminare fiind foarte scăzut în cazul virusurilor adaptate speciilor de păsări.

Cu toate acestea, Centrul European pentru Controlul Bolilor recomandă ca, pentru evitarea oricărui risc rezidual, persoanele care ar putea veni în contact cu păsările sau excrementele lor să ia măsurile de protecție adecvate, potrivit reglementărilor naționale.

Persoanele care manifestă afecțiuni respiratorii sau conjunctivită ca urmare a contactului cu păsări moarte sau cu excrementele lor sau implicați în operațiunile desfășurate în cazul focarelor confirmate, trebuie să informeze medicul despre această expunere pentru a fi testați pentru infecția cu gripă aviară.