Deputatul Pro România Mihaela Huncă a susţinut vineri, într-o conferinţă de presă, necesitatea înfiinţării de cabinete de medicină şcolară în toate unităţile de învăţământ cu personalitate juridică din ţară, pentru a putea prevenirea răspândirii unor boli în rândul elevilor.
Parlamentarul Pro România a solicitat Ministerului Sănătăţii, dar şi Ministerului Educaţiei, să identifice soluţii pentru a rezolva această problemă, în contextul creşterii alarmante a numărului de cazuri de gripă sau infecţii virale ale căilor respiratorii.
„Copii sunt trimişi la şcoală, iar părinţilor li se spune să stea liniştiţi pentru că în fiecare zi se face triaj şi cei care sunt bolnavi sunt trimişi acasă, iar cei sănătoşi român la cursuri în continuare. Triajul în şcoli este o măsură bună, care poate preveni răspândirea viruşilor. Din păcate, din lipsa cabinetelor de medicină şcolară şi a cadrelor medicale, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, autorităţile locale de specialitate dau dispoziţii cadrelor medicale să realizeze triajul. Aşa cum bine ştim, cadrele didactice nu sunt specializate să realizeze triajul epidemiologic. Cel mult, ele pot asista, pot să asigure toată această activitate. În această perioadă, vedem că numărul cazurilor de gripă creşte de la o zi la alta, iar autorităţile de specialitate nu sunt capabile să ia măsuri împotriva transmiterii virusurilor. Despre ce vorbim? Despre incompetenţa Ministerului Sănătăţii de a interveni cu măsuri în această situaţie de criză”, a afirmat Huncă.
Deputatul de Botoşani susţine că în prezent cabinetele de medicină şcolară sunt foarte puţine, ele neputând face faţă numărului mare de copii afectaţi de boală.
Mihaela Huncă apreciază că banii alocaţi finanţării partidelor politice, prin bugetul pe anul trecut, puteau rezolva atât problema dotării cabinetelor medicale din şcoli, cât şi cea a finanţării personalului de specialitate. AGERPRES/