Breaking News

SĂ FIM ACOLO UNDE NE ESTE LOCUL

Avem deja primul mort produs pe plaiurile mioritice, datorat lui Covid-19, minusculul chinez care a întors lumea pe dos. Dacă ar fi să ne menținem acest ton trist ironic, ar trebui să ne autocenzurăm și să spunem că am străbătut un drum relativ lung ,până la această tristă realizare de a intra în rând cu lumea bună (numindu-i aici pe italieni, francezi, spanioli, englezi, germani), cei înspre care tot ne străduim să mergem, uneori copiindu-i în toate faptele, mimând gluma cu recomandările șoptite complice care de fapt erau chiar mai obligatorii decât tema după dictare, predată în timp real la Bruxelles.
Acum avem și noi mortul nostru, produs, este adevărat adus din import, dar finisat la noi, în Oltenia, Filiași via Craiova, oferind din nou lumii un exemplu de mare performanță a incapacității noastre de a sta acasă, chiar și atunci când avem voie să stăm, suntem rugați să stăm, chiar și atunci când nimeni nu ne fugărește la serviciu.
Potrivit sursei citate, este vorba despre pacientul în vârstă de 67 de ani, confirmat cu COVID-19 pe data de 18.03.2020 la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU) din cadrul Spitalului Filiași și transferat în aceeași dată la SCBI Craiova. Pacientul avea afecțiuni preexistente foarte grave, patologie neoplazică în stadiu terminal (cancer). Bărbatul se întorsese din Franța, ceea ce ne face să constatăm că și de această data occidental nu ne dă doar laptele și mierea cu care ne-a momit și ne-a făcut să ne luăm lumea în cap. 
Mai mult, se pare că românii au această reticenţă de a sta acolo unde li se spune că ar fi bine să stea, amintindu-și mai vechile experiențe date de ”Dormi liniștit, FNI lucrează pentru tine”!
În timp ce o țară întreagă dădea semne că în sfârșit a înțeles ce înseamnă să nu socializezi în afara casei, iată că, la prima provocare de vreme bună, într-un martie strălucitor cu 25 grade Celsius afară, s-a dus dracului întreaga construcție de protecție față de micuțul chinez, dovedit și de această dată că posedă acea insistență a picăturii chinezești care este în stare să sfarme stânca.
Această neglijență soră cu moartea, ne-a pus în situația să pierdem tot avansul pe care l-am avut, în ceea ce privește numărul de infestați pe zi, oferindu-ne tragedia de a raporta de două ori mai multe persoane înregistrate, față de ziua precedentă.
Măsurile care încep să se ia și la noi (este adevărat stingher și la dimensiunea jumătăților de măsură) încearcă să ne transforme într-o masă amorfă, comună și celelalte țări în care Covid-19 și-a făcut de cap la început, dar de la care se speră că vor avea și ele destinul Chinei, țară care a reușit să învingă pandemia.
”Locuri din întreaga lume care, odinioară, erau pline de agitație sunt acum orașe fantomă cu restricții masive impuse  de autorități pentru siguranța noastră împotriva coronavirusului”. Când se va sfârși această epidemie globală, iar viața noastră va redeveni normală? – este o întrebare al cărui răspuns ne-ar putea ajuta la resetarea viitorului.
”Marea Britanie, potrivit spuselor premierului Boris Johnson ar putea scăpa de coronavirus în următoarele 12 săptămâni. Însă, oamenii de știință mai avertizează că, indiferent dacă numărul de cazuri începe să scadă în următoarele trei luni, vom fi tot departe de final. Va dura ani ca valul să dispară pe deplin.
Mark Woolhouse, profesor de epidemiologie de boli infecțioase la Universitatea din Edinburgh spune că trebuie găsită o strategie în scăparea de coronavirus.
”Avem o mare problemă în ceea ce privește strategia de ieșire și cum ieșim din asta”, a afirmat profesorul.
Deși s-au închis foarte multe societăți, producătoare de alimente, de mașini etc,  din cauza focarului, prejudiciul social și economic ar fi catastrofal dacă ele ar sta închise foarte mult timp. Cu toate acestea, specialiștii mai spun că  există trei moduri de ieșire din această pandemie:
-Vaccinare- Un vaccin ar trebui să ofere cuiva imunitate, astfel încât să nu se îmbolnăvească dacă este expus. În SUA, o persoană a primit deja  un vaccin experimental, săptămâna aceasta, după ce cercetătorilor li s-a permis să evite regulile obișnuite de efectuare a testelor pe animale. Se caută necontenit un vaccin, însă nu există nicio garanție că va avea succes și va necesita imunizarea la scară globală,
-Oamenii devin imuni la acest virus, odată infectați-  Există însă un semn de întrebare dacă această imunitate va dura. Alte coronavirusuri, care provoacă simptome comune de frig, duc la un răspuns imun foarte slab și oamenii pot prinde același virus de mai multe ori în viața lor,
-Schimbarea comportamentului nostru față de societate- Aceasta ar putea include menținerea unor măsuri care au fost puse în aplicare. Sau introducerea unor teste riguroase și izolarea pacienților pentru a încerca să rămână în vârful oricăror focare.
„Am făcut detectarea timpurie și urmărirea contactelor pentru prima dată și nu a funcționat”, adaugă prof. Woolhouse.
”Pe termen lung, în mod clar, un vaccin este o cale de ieșire din acest lucru și cu toții sperăm că acest lucru se va întâmpla cât mai repede”, spune și consilierul medical principal al Regatului Unit, prof. Chris Whitty.
Revenind pe malurile Dâmboviței, suntem obligați să decalăm aceste termene cu anii care ne păstrează diferența rămânerii în urmă, cu atât mai mult cu cât continuăm să fim inconștienți, incoerenți, incapabili fără număr. În acest caz nu se mai poate vorbi de elite. Ele devin inevitabil, victime sigure, atâta timp cât există un tuciuriu, care are el alba/neagra lui și nu înțelege că virusul nu este doar cel care îi atacă telefonul sau calculatorul, iar pe el nu îl împiedică nimeni să facă ce vor mușchii lui. Acesta este veriga noastră slabă, care nu ne dă voie să fim acolo unde ne este locul.
ADI CRISTI