Liderul Delegaţiei PSD din Parlamentul European, Dan Nica, a declarat că este esenţial să fie stabilită suma ce va fi alocată Fondului European de Redresare post-pandemie şi, totodată, ca statele membre să aibă acces egal la finanţarea menită să relanseze economia Uniunii Europene (UE), în funcţie de nevoile proprii.
Potrivit unui comunicat de presă transmis marţi, Dan Nica pledează pentru o definire clară a modului de alocare a banilor europeni, pentru a evita orice fel de condiţionalităţi ascunse.
„Mă bucur că una din coordonatele de bază ale pachetului de sprijin economic este reprezentată de principiul solidarităţii. Am pledat constant şi insistent în acest sens, împreună cu colegii din Delegaţia PSD şi Grupul S&D. Este o primă victorie şi vom continua să acţionăm pentru a ne asigura că alocarea viitoare a banilor europeni se va face pe criterii echitabile pentru toate statele membre şi nu le va favoriza doar pe unele dintre ele. Alături de principiul nediscriminării între ţările Uniunii, politica de coeziune este principalul vector pentru viitoarea politică de relansare a UE şi salut faptul că, referitor la viitorul Cadru Financiar Multianual, proiectul de rezoluţie a Parlamentului European recunoaşte caracterul central al politicii de coeziune ca vector de investiţii pe termen lung, acesta fiind cel mai eficient mecanism european de convergenţă. Rămâne să vedem cum va fi pusă în practică ideea fundamentală a solidarităţii. În primul rând, este esenţial să stabilim clar suma dedicată Fondului de Redresare, componenta principală a pachetului de investiţii’, a precizat Dan Nica.
Conform acestuia, poziţia Parlamentului European privind viitorul Cadru Financiar Multianual şi Planul de Redresare urmează să fie supusă joi votului plenului.
Eurodeputatul social-democrat a criticat opoziţia Popularilor Europeni (PPE) faţă de stabilirea unui buget precis al Fondului European de Redresare şi a precizat că e nevoie de o alocare pe ţări din partea Comisiei Europene a fondurilor pentru relansarea economică post-pandemie.
„PPE, familie politică din care face parte şi PNL, ca partid de guvernare, nu a vrut să fie stabilită o sumă exactă şi nu a acceptat să elimine referirea la împrumuturi ca formă de contractare a sumelor viitoare’, a menţionat Dan Nica.
Liderul europarlamentarilor PSD a solicitat ca Fondul de Redresare să devină operaţional cât mai curând posibil în acest an, să fie compus în primul rând din subvenţii şi să fie finanţat prin emiterea de obligaţiuni de lungă durată garantate de bugetul UE, în aşa fel încât statele membre să nu fie nevoite să facă împrumuturi dezavantajoase de pe pieţele financiare. AGERPRES