Breaking News

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat ridicarea de la 1 iunie a unei serii de restricţii impuse din cauza epidemiei de COVID-19

Primarul Moscovei, Serghei Sobianin, a anunţat miercuri ridicarea de la 1 iunie a unei serii de restricţii impuse din cauza epidemiei de COVID-19 încă de la sfârşitul lunii martie, autorizând redeschiderea a numeroase magazine şi “plimbările” prin în oraş, în anumite condiţii, informează AFP.

“Propunem să se deschidă la 1 iunie nu doar magazinele de produse alimentare, ci şi orice magazin nealimentar”, i-a spus Serghei Sobianin preşedintelui Vladimir Putin în cursul unei videoconferinţe.

“Promenadele” vor putea fi reluate, dar în mod controlat, pentru a se evita pentru ca prea multe persoane să fie în stradă în acelaşi timp, a adăugat el. De asemenea, orele de ieşire vor fi autorizate pentru fiecare imobil al capitalei.

Serviciile care nu necesită un contact uman prelungit, precum spălătoriile şi micile ateliere – numeroase în Moscova -, vor putea de asemenea să-şi reia activitatea.

Unele probleme rămân însă sub semnul întrebării. Sobianin nu a precizat dacă centrele comerciale se vor putea redeschide şi nici dacă vor fi impuse limite în funcţie de numărul clienţilor într-un magazin. Un decret care detaliază aceste măsuri urmează a fi publicat în următoarele 24-48 de ore.

Pentru a autoriza această relaxare a restricţiilor la Moscova, de departe principalul focar de coronavirus din ţară, cu 171.443 de cazuri înregistrate până miercuri, Sobianin s-a bazat pe cifrele încurajatoare înregistrate, potrivit lui, în urma primelor măsuri de ieşire din izolare intrate în vigoare la 12 mai, care autorizau din nou anumite întreprinderi şi şantiere să lucreze.

“De la 12 mai, numărul spitalizărilor a scăzut cu 40%”, a precizat Sobianin, care dă asigurări că aproape jumătate din paturile rezervate bolnavilor de COVID-19 sunt în prezent neocupate în Moscova.

“Am reuşit să evităm un scenariu dificil. Controlăm situaţia şi cred că ea se va ameliora”, a adăugat el.

Aceste anunţuri survin la 24 de ore după ce Kremlinul a anunţat organizarea la 24 iunie la Moscova a unei mari parade militare care va marca victoria asupra Germaniei naziste. Evenimentul era prevăzut iniţial la 9 mai, dar a fost anulat din cauza pandemiei.

Rusia a înregistrat oficial până miercuri 370.680 de cazuri de coronavirus, dintre care 3.968 decese.AGERPRES