Ban Ki-moon, ‘descumpănit’ de speculațiile cu privire la viitorul său politic în Coreea de Sud

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a negat că vizita sa în Coreea de Sud constituie o modalitate de a tatona terenul cu privire la o eventuală candidatură a sa la președinția țării, însă nu a dezmințit eventualele sale ambiții politice în țara sa natală, informează luni AFP.

Ban Ki-moon a sosit miercuri în Coreea de Sud, pentru o vizită de șase zile, dominată în presa locală de speculații privind o posibilă candidatură a sa la alegerile din 2017, care vor avea loc după ce el se va retrage din funcția de secretar general al ONU.

Un comunicat în care el a lăsat să se înțeleagă că ar putea cere ‘sfaturi’ cu privire la viitorul său politic a pus gaz pe foc, mass-media locale văzând în aceasta un semn că Ban Ki-moon vizează Casa Albastră, sediul președinției sud-coreene.

Luni, însă, Ban Ki-moon s-a declarat ‘descumpănit’ de speculațiile ‘exagerate’ pe marginea afirmațiilor sale, declarând că vizita sa nu are câtuși de puțin un caracter personal sau politic.

‘Sper că vă veți abține de la interpretări și speculații cu privire la motivele pentru care eu sunt aici’, a declarat Ban în timpul unei conferințe de presă la Gyeongju, în sudul Coreii de Sud. ‘Sunt cel care știe cel mai bine ceea ce intenționez și va trebui să mă decid’, a adăugat el.

Totodată, diplomatul sud-coreean de 71 de ani nu a dezmințit în mod oficial că ar avea ambiții prezidențiale, ceea ce ar urma să alimenteze speculațiile presei locale până la sfârșitul mandatului său la ONU.

Coreea de Sud este foarte mândră de cariera internațională a lui Ban Ki-moon, iar popularitatea sa este în creștere. Cele mai recente sondaje de opinie îl dau drept câștigător al scrutinului prezidențial, mult în fața tuturor candidaților potențiali.

Diplomat de carieră, Ban Ki-moon nu a fost niciodată înregimentat politic în țara sa, chiar dacă a deținut funcția de ministru de externe în perioada 2004-2006, pe vremea administrației liberale a lui Roh Moo-Hyun. Partidul conservator Saenuri, aflat la putere și care a suferit în aprilie o înfrângere electorală pe cât de usturătoare pe atât de neașteptată în alegerile legislative, ar primi extrem de favorabil o candidatură la prezidențiale a celui mai celebru dintre diplomații săi.