ȘOIMUL PATRIEI

Donald Trump continuă să tune și să fulgere. Să șteargă dușumelele Americii cu toți și cu toate ce i se opun. Președintele își supralicitează funcția, chiar dacă această stare de prea plin îi demonstrează că este la limită sau chiar mai presus de lege. După ce a dat de pământ cu Organizaţia Mondială a Sănătății în plin ă pandemie, doar pentru că SUA nu a fost favorizată la nivel informațional cu privire la noul coronavirus, iată că furia sa se mută în spațiul online, în zona Twitter și Facebook, insituțiile cele mai accesate ale social media.
Ce s-a întâmplat acum? Cine a călcat bombeul Președintelui?!
Anunțul liderului de la Casa Albă vine după ce Twitter a afișat în premieră avertismentul potrivit căruia utilizatorii rețelei sociale erau rugați să verifice faptele descrise de liderul de la Casa Albă în două postări legate de alegerile prezidențiale și votul prin corespondență,
În premieră, Twitter a semnalat că un mesaj al preşedintelui Donald Trump ar fi înșelător. Răspunsul acestuia a venit imediat: „Twitter se amestecă în alegerile prezidenţiale. (…) Twitter este chiar pe punctul de a restricţiona libertatea de exprimare iar eu în calitate de preşedinte nu îi voi lăsa să facă asta”.
Trump a reluat acuzațiile de partizanat politic la adresa companiilor de social media și a scris pe Twitter că „republicanii simt că vocile conservatoare sunt reduse la tăcere pe aceste rețele sociale”.
„Vom impune reglementări stricte sau le vom închide, înainte ca acest lucru să se întâmple”, a scris liderul de la Casa Albă, în altă postare.
Trump a mai adăugat: ”Faceți-vă curățenie, ACUM!!!”.
Acest ton nu poate fi decât al unui dictator de cea mai joasă speță, ce nu are nimic în comun cu invocate restricţionare a libertății de exprimare. Supărarea lui Trump are ca fundament exact ceea ce el invocă, după sloganul ”gura păcătosului adevăr grăiește”: ”Twitter se amestecă în alegerile prezidenţiale” Aici este baiul. Alegerile prezidențiale pe care actualul lider de la Casa Albă nici nu concepe să le piardă. Mai are nevoie de un nou mandat, pentru a finaliza ceea ce și-a propus, cu atât mai mult cu cât promisiunile făcute acum patru ani au fost pur și simplu deturnate, uitate, ignorate sau pur și simplu pierdute în șirul lung de amestecuri în interesele altor țări (China, Coreea de Nord, Iran, Columbia, Mexic și chiar Uniunea Europeană), cu toate că în prima sa campanie electorală a promis concentrarea energiilor în interiorul SUA, astfel încât, americanul să știe și să înțeleagă faptul că președintele lucrează deja pentru binele lui și al Americii ! Mai mult atunci Donald Trump a dezavuat calitatea SUA de jandarm al lumii, evitând o serie de acorduri internaționale care nu făceau altceva decât să scoată bani din visteria SUA.
Astăzi se poate observa că Donald Trump nu a făcut altceva decât să presare sămânța scandalului peste tot și mai ales în acele locuri în care reacțiile au fost adverse așteptărilor sale.
Atitudinea sa de vechil nu are nici un element comun cu aceea a preşedintelui celui mai puternic stat al lumii, semănând mai mult cu șeful unei grupări de mafioți, mult prea atenți la felul în care îi cade cravata decât a smereniei și altruismului celui care domină prin forța recunoscută, dar dozată de înțelepciune.
Reacțiile lui Donald Trump sunt comparabile cu ale lui Gigi Becali, păstrând proporțiile, cel care crede că banul le rezolvă pe toate, că banul face și desface orice dorință, orice voință, orice vis dezgropat dimineața în buzunarul doldora cu bani.
Păcat că SUA nu au mai avut un președinte pe măsura valorii lor. Pe măsura aspirațiilor ajunse să ne domine imaginația, speranța că lumea este condusă pe drumul cel bun. CĂ avem un conducător care înțelege că alături de elefant trebuie să trăiască și șoarecele, așa cum alături de șoarece trebuie să fie loc și pentru purice, astfel încât puricele să aibă șansa de a crește cel puțin un păduche.
Nevoia de a construi imaginea spațiului comun tuturor a dat Americii șansa de a fi respectată, luată ca model, exemplu de urmat, marea putere a lumii de ascultat.
De când Donald Trump a lovit în cap SUA, sărind pe capră la hățuri, lumea a luat-o hăisa, ajungând de cele mai multe ori prin șanțurile drumului.
Aroganța prezidențială în timpul lui Donald Trump a cunoscut o nouă eră a fantasmagoriei, aducându-ne în fața privirii: un leu cu cap de pod, o moară cu aripi de lebădă sau chiar o palmă ce ascunde o gaură neagră. La așa președinte, Klaus Werner Iohannis pare un simpatic șoim al patriei.
ADI CRISTI