Gheorghiu critică ceea ce numeşte „declaraţiile inconştiente ale unui lider PSD”
Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, critică ceea ce numeşte „declaraţiile inconştiente ale unui lider PSD” şi afirmă că a pledat mereu pentru reluarea tuturor activităţilor culturale, însă nu a putut sta „indiferent” la informaţiile venite din partea Ministerului Sănătăţii.
„Săptămâna trecută s-a încheiat cu declaraţiile inconştiente ale unui lider PSD care nu fac decât să genereze confuzie şi dezinformare în societatea noastră. Aceasta este reţeta populismului PSD care trebuie condamnat sau care, altfel, îi va condamna pe români. Aduc aminte că, în calitate de reprezentanţi aleşi, suntem responsabili pentru declaraţiile pe care le facem şi că avem datoria de a informa corect cetăţenii. Instituţiile de cultură nu trebuie să fie ţinta şi obiectul presiunilor politice. Responsabilitatea pentru redeschiderea sălilor de spectacol nu este a liderilor PSD, ci a managerilor care sunt nevoiţi să aplice măsurile luate în această perioadă şi pentru situaţia în care nerespectarea legislaţiei generează răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2”, precizează Gheorghiu într-un comunicat transmis, luni, AGERPRES.
Ministrul spune că nu poate ignora avertismentele Ministerului Sănătăţii şi nu îşi poate bate joc de sănătatea oamenilor.
„În calitate de ministru al Culturii, am pledat mereu pentru reluarea tuturor activităţilor culturale, însă nu am putut sta indiferent la informaţiile venite din partea Ministerului Sănătăţii. Nu ne permitem aroganţa de a ne batem joc de sănătatea oamenilor şi de ignorare a avertismentelor. Am ales să comunic doar atunci când ştiam că aceste activităţi au fost reglementate din punct de vedere al sănătăţii publice şi nu pentru a pune presiuni asupra sistemului sanitar de dragul publicităţii, principii pe care PSD nu le cunoaşte”, subliniază Gheorghiu.
El anunţă că săptămâna aceasta va semna ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii „pentru reluarea producţiei de spectacol şi concerte (repetiţiile) în spaţiu închis”.
„Pentru corecta informare a opiniei publice, acestea sunt sectoarele care îşi pot desfăşura activitatea cu respectarea normelor de sănătate, în baza ordinului comun al ministrului culturii şi al ministrului sănătăţii: începând cu 15 mai, muzeele, galeriile şi bibliotecile au putut fi deschise publicului; începând cu 1 iunie, producţiile cinematografice şi audiovizual, evenimentele în aer liber cu până în 500 de participanţi şi de tip drive in au putut fi reluate. Suplimentar, în această săptămână, voi semna ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii pentru reluarea producţiei de spectacol şi concerte (repetiţiile) în spaţiu închis, astfel încât, toţi factorii culturali să se poată pregăti pentru revenirea treptată la normal. Avem normele pregătite şi pentru activităţile cu publicul din instituţiile de spectacol şi concerte şi pentru sălile cinematografice, însă, aşteptăm confirmarea unei evoluţii favorabile din partea specialiştilor din domeniul sănătăţii (şi nu a politrucilor), care să ne permită aprobarea lor”, precizează ministrul Culturii.
Bogdan Gheorghiu reaminteşte că Ministerul Culturii a fost mereu în contact cu reprezentanţii sectorului cultural-creativ şi doar în baza unui dialog structurat s-a reuşit elaborarea normelor de reluare graduală a activităţii cu publicul pentru anumite sectoare şi a unor industrii creative.
„Pentru protejarea lucrătorilor culturali, am reglementat indemnizaţia în cuantum de 75% din salariul mediu brut pe ţară pentru persoanele fizice care obţin venituri exclusiv din drepturi de autor şi drepturi conexe şi a căror activitate a fost suspendată în această perioadă. Am lansat apelul de proiecte ACCES ONLINE 2020 în valoare de 1 milion de lei, de care se bucură 20 de operatori culturali independenţi. Am transferat 2 milioane de lei către Muzeul Naţional de Artă Contemporană pentru viitoarea achiziţie de artă contemporană, care de 12 ani nu a mai fost realizată şi prin care valorificăm munca artiştilor plastici români în viaţă, în baza unui regulament transparent şi a unei comisii formată din profesionişti, ce urmează a fi aduse în atenţia publicului în curând. Am conceput şi implementat proiectul public-privat, fără a cheltui niciun ban public, „Citeşte Româneşte” prin care susţinem autorii români contemporani şi achiziţia de carte românească. Împreună cu Ministerul Economiei lucrăm la reglementarea schemei de stat pentru cinematografie care a fost lăsată fără niciun leu de către Guvernul PSD”, spune Gheorghiu.
Ministrul îi întreabă pe liderii PSD câte avize au dat pentru evenimentele în aer liber care se pot desfăşura în această perioadă, conform reglementărilor în vigoare.
„Îi întreb pe liderii PSD – ce aţi făcut pentru sectorul cultural-creativ, în această perioadă, în afară de a anunţa pe o pagină de socializare intenţia ilegală de a-i forţa pe managerii de instituţii să comită o nelegalitate? Aţi transmis vreun document oficial către aceste instituţii în acest sens? Şi dacă da, în baza cărei reglementări? Câte avize aţi dat pentru evenimentele în aer liber care se pot desfăşura în această perioadă, conform reglementărilor în vigoare?”, mai spune ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. AGERPRES