ACEEAȘI MĂRIE, CU ALTĂ PĂLĂRIE

 

Avem sau nu mai avem Covid-19. Avem cât să nu ne mai trebuie să avem, să fim mai mult decât precauți, să fim neîndurători cu cei care nu vor să respecte toate normele de distanțare socială.
Suntem puși la zid. Suntem certați pe bună dreptate. Suntem loviți în moalele capului nu cu leica, ci pur și simplu cu noul coronavirus, atât de violent încât se așteaptă să ne doară vacanța din rărunchi.
Ni s-a luat libertatea traiului de zi cu zi, pe motiv de pandemie, iată că ni se iau și vacanțele după ce am fost cuminţi și ni s-au dat firimitură cu firimitură dreptul de a ne relaxa, este adevărat cât ne este plapuma.
O astfel de observație nu este o critică la adresa celui care ne tot ia ceea ce ne-a dat, după ce tot noi am fost cei sacrificaţi. Trebuie, de asemenea, să înțelegem și să ținem min te aceasta, noi am murit mult mai puțin decât au murit alte popoare. Am fost comparați de către guvernanți, de către cei care și-au asumat rolul de a fi victimă numai bune de sacrificat, cu cei din Europa, America, bătându-ne pe umăr că am fost cuminți, drept pentru care ni s-a mai aruncat în aer un pișcot de libertate, o relaxare pe care, iată, ni se spune că nu am știut să o valorificăm, am lăsat-o să cadă pe jos, dând voie din nou virusului să ne atace beregata, să ne pună în genunchi, când cei cărora noi le-am râs în nas încep astăzi să simtă profund dreptul de a sta întinși la plajă, gestul de a simți ce înseamnă să învingă Covid-19! Noi nu l-am învins încă, oricât de dureroasă este afirmația aceasta, atâta timp cât, iată, din nou suntem puși cu botul pe labe, din nou suntem trimiși în casă sau suntem pregătiți pentru noua comandă: ”Stați în casă!”, folosindu-se aceeași intonație folosită câinilor: ”MARȘ ÎN CUȘCĂ!”
În fond, realitatea care ne frige palmele este cu totul alta. Greșeala nu este doar de partea celor mulți. Așa cum, prin forța exemplului, guvernanții sunt repetenți la învățătura de minte, neîncrederea pe care aceștia o propagă devine una dintre cele mai periculoase, începând cu trabucul premierului, sticla de whisky și adunarea fotoliu lângă fotoliu în biroul din Palatul Victoria și până la cortul Ministrului Apelor și Pădurilor, în care activul de partid al liberalilor din județul Iași a fost chemat la instructaj, în timp ce apele își dădeau singure în stambă, lovind năprasnic destinul acestui popor, din ce în ce mai părăsit, din ce în ce mai hăituit cu tot felul de interdicții, ce s-au dovedit a fi, la urma urmei, ne-e-fi-ci-en-te!
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru încearcă să se detașeze de obligațiile omului politic, jucând curat rolul specialistului, ceea ce îl face să declare grav și documentat:
”De două săptămâni și jumătate suntem într-o creștere de cazuri. Dacă la început a fost o creștere timidă, în ultimele zile am avut și creșteri peste 300-400. Suntem într-un moment de transmitere comunitară accentuată. Au fost momente în serile trecute unde am transferat pacienți din Ploiești la București. Suntem într-un moment în care gestionăm trei etape de relaxare, weekenduri prelungite și o respectare parțială a măsurilor de distanțare socială.
În acest context, avem această creștere a cazurilor. Avem anchete în desfășurare în toată țara”.
România a ajuns din zona verde în zona galbenă a listei cu coronaviorus.
”Noi facem o evaluară în fiecare zi, facem evaluări săptămânale sau la două săptămâni. Orice evaluare e contorizată de Centrul European de Control al Bolilor care face acea listă a indicatorilor cumulați la suta de mii de locuitori și ne dă riscul.
În urma acestei analize am lua decizii cu privire la data de 1 iunie. În acest moment nu avem discuții de închidere cu Bulgaria. Rămâne să mai discutăm despre această problemă și vom lua o decizie.
Noi discutăm poziționarea fiecărei țări în parte. Noi suntem în partea galbenă a acestei liste. Suntem într-un moment în care putem gestiona acest număr de cazuri crescute, dar suntem într-un moment în care facem un apel la populația României: Haideți să respectăm regulile de igienă și distanțare socială!
Cred că această relaxare prost înțeleasă, încurajată de pe margine, într-un scop politic, nu va duce decât la a forța un sistem medical.”, a mai declarat Ministrul Sănătății Nelu Tătaru.
Acest editorial nu este scris întâmplător. El, la fel ca țara întreagă, așteaptă ședința care să decidă încotro vom merge, de la răbdare la răzmeriță, căci, nu-i așa, urmează un nou 10 august. Aceeași data, cu alte personaje, din categoria aceeași Mărie, cu altă pălărie!
ADI CRISTI