Rovana Plumb: Politica de coeziune post-2020 trebuie să rămână principala politică de investiții la nivelul UE

 

Politica de coeziune post-2020 trebuie să rămână principala politică de investiții la nivelul Uniunii Europene (UE), a declarat la Varșovia ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb, care a participat la Reuniunea miniștrilor responsabili cu politica de coeziune din statele Vișegrad + 4, conform unui comunicat de presă al autorităților române remis, joi, AGERPRES.

‘Viitorul politicii de coeziune este strâns legat de cel al Uniunii Europene, fiind esențială garantarea unei politici de coeziune europene puternică și eficientă, care să genereze o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii în toate regiunile europene. Politica de coeziune post-2020 trebuie să rămână principala politică de investiții la nivelul Uniunii Europene’, a spus Plumb.Ministrul român a atras atenția asupra faptului că politica de coeziune trebuie să fie un pilon bugetar al Uniunii Europene, iar parteneriatul, solidaritatea și principiile subsidiarității ar trebui să rămână componentele esențiale ale acestei politici europene extrem de importantă pentru statele membre ale UE.

De asemenea, Rovana Plumb a mai spus că viitoarea politică de coeziune ar trebui să fie simplificată și flexibilă pentru a încuraja autoritățile locale să utilizeze fondurile europene într-un mod mai bun decât în trecut.

Ministrul delegat pentru fonduri europene a semnat, în cadrul Reuniunii, documentul de poziție comun privind politica de coeziune post-2020.

Documentul conține o poziție comună a statelor participante la reuniunea din Grupul Vișegrad (Polonia, Cehia, Ungaria, Slovacia), pe de o parte, și Bulgaria, Croația, România și Slovenia (V+4), pe de altă parte, față de orientările generale privind politica de coeziune pentru perioada de programare financiară post-2020.

Corina Crețu, comisarul european pentru politică regională, a susținut că scopul politicii de coeziune este de a îmbunătăți viața de zi cu zi a tuturor.

‘Scopul politicii de coeziune este de a îmbunătăți viața de zi cu zi a tuturor. Acesta este motivul pentru care trebuie să luptăm pentru ea și pentru viitorul ei, deoarece este viitorul nostru comun: locuri de muncă și creștere economică prin politica de coeziune, locuri de muncă și creștere economică pentru toți, pentru toate regiunile’, a spus Crețu.

Delegația României a fost condusă de ministrul delegat pentru fonduri europene, Rovana Plumb.