Republica Moldova îl comemorează pe Ștefan cel Mare

Chişinău, 2 iul. /MOLDPRES/. Pe 2 iulie 1504 s-a încheiat domnia lui Ștefan cel Mare și Sfânt, Domn al Moldovei. A domnit 47 de ani. A fost o domnie plină de acțiune, dedicată construcției și întăririi Țării Moldovei. Cel mai des ni-l amintim pe Ștefan cel Mare ca pe un luptător, care a dus peste 40 de războaie și bătălii apărând hotarele și interesele țării, relatează MOLDPRES cu referire la  Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Dar Ștefan nu a fost doar un luptător talentat și curajos. A fost un conducător înțelept de țară, care a reușit să mobilizeze neamul, să pună umărul la dezvoltarea țării. Moldova era o țară stabilă politic și bogată. Unitatea națională a stat la baza puterii economice și militare a Țării Moldovei.

În timpul domniei lui Ștefan, Țara Moldovei a fost în stare atât să construiască un sistem puternic de fortificații militare și să modernizeze armata, cât și să dezvolte cultura scrisă și arhitectura. Cu multe din bijuteriile epocii lui Ștefan cel Mare ne mândrim și azi și le considerăm cărți de vizită ale Moldovei.

Ștefan cel Mare ne-a lăsat o listă mare de dovezi că noi suntem în stare să ne construim țara și o putem apăra. Ne-a arătat că putem fi stăpâni la noi acasă și putem fi vecini buni, când suntem respectați.

Dar pentru asta trebuie să fim uniți și să credem în noi, să nu ne lăsăm măcinați de conflicte interne și să ne concentrăm pe prioritățile țării.

Ștefan cel Mare ne-a unit și ne-a arătat cât de mari putem fi. Din păcate istoria ne-a dat mulți alți domnitori, care ne-au dezbinat și ne-au învățat să fim mici.

Avem multe lecții de învățat de la Marele Ștefan și e timpul să le însușim. Numai Oamenii Mari ne pot învăța să facem lucruri mari. Lucruri mari, care ar demonstra că suntem urmașii lui Ștefan cel Mare.