Starea de urgență în Republica Moldova se prelungește până la 31 august. Decizia a fost aprobată la ședința Comisiei Naționale Extraordinare în Sănătate Publică, condusă de premierul Ion Chicu, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.
Organizarea ceremoniilor, precum nunți sau cumetrii, în continuare va fi interzisă în localurile publice și private. În același timp, se va admite desfășurarea evenimentelor în cadrul unităților de alimentație publică cu participarea a cel mult 50 de persoane în condiții strict regulamentare. Totodată se va permite desfășurarea activităților de turism și recreere în aer liber, cum ar fi: ciclism, alergat, canotaj sau pescuit cu participarea grupurilor de cel mult 10 persoane în grup.
„Persoanelor în vârstă, de peste 63 de ani, le va fi interzisă aflarea în locurile publice fără necesitate stringentă. Totodată, nu se va permite activitatea terenurilor de joacă pentru copii, terenuri sportive, parcuri de distracții sau zone de agrement. Rămâne suspendată și activitatea cluburilor de noapte sau disco-baruri, indiferent de denumirea și tipul unității comerciale”, a precizat prim-ministrul Chicu.
Din 1 august vor putea fi organizate evenimente culturale, în aer liber, de către instituțiile teatral-concertistice și cinema, acreditate de MECC. La eveniment, vor putea participa maxim 50 de spectatori. Rămâne interzisă desfășurarea activităților în incinta teatrelor, cinematografelor și sălilor de concerte. Însă, acestea vor fi deschise pentru artiști în scopul desfășurării repetițiilor.
Se va admite organizarea întrunirilor în masă cu caracter unic, cu un număr de până la 50 persoane, fiind strict respectate normele de sănătate publică. De la 1 august vor putea fi reluate antrenamentele și competițiile sportive în spații închise, organizate de către Federațiile sportive naționale, fără spectatori și cu acordul MECC. Aflarea în locuri publice precum păduri, parcuri, alei sau plaje se va permite pentru grupuri nu mai mari de 3 persoane. Respectarea distanței sociale de 1 metru rămâne obligatorie.
Grădinițele, școlile, gimnaziile și universitățile vor fi deschise pentru admiterea elevilor sau studenților, însă procesul educațional rămâne suspendat. Comisia a aprobat Instrucțiunea de pregătire pentru redeschiderea grădinițelor și creșelor. Alte decizii aprobate de CNESC pot fi găsite în Hotărârea nr. 21 din 24 iulie 2020.
În Republica Moldova, până la ziua de astăzi, au fost confirmate 22105 de cazuri de infecţie COVID-19, din 135409 probe efectuate. În prezent, sub supraveghere medicală se află 30836 persoane și în curs de tratament – 6212.