VIZIUNILE MINISTRULUI SĂNĂTĂȚII

Chiar dacă încă mai înotăm în apele tulbure ale alegerilor locale septembrie 2020, ce par a nu se încheia nici după o săptămână de la închiderea urnelor, chiar dacă începem să ne pregătim, fie pentru decalarea alegerilor generale din 6 decembrie 2020 sau să punem în realitate agenda de lucru guvernamentală, privind ţinerea alegrilor parlamentare la data convenită de guvern, pagina întâi a mass mediei este susținută și ocupată de evoluția din ce în ce mai spectaculoasă a pandemiei cu Covid-19. Din ce în ce mai multe infestări, peste 2000 de noi cazuri medicale pe zi, din ce în ce mai multe cazuri grave, care solicit internarea la ATI, din ce în ce mai mulți morți, care încearcă să ne dicteze cu încăpățânare despre această realitate crudă și nedreaptă, din care ar trebui să înțelegem că din această infestare se moare. Se moare și nu se mai pierde timpul cu povești, scuze și restul de amenințări sau amenzi majore. Pe frontal de luptă există ministrul Sănătății Nelu Tătaru, care, cu un calm dezarmant, încearcă să ne demonstreze nouă contrariul, atâta tip cât domnia sa nu vrea să ne sperie, nu vrea să ne alarmeze.Chiar dacă situația e groasă rău, noi trebuie să ne păstrăm calmul, nu trebuie să reacționăm violent, agresiv, ci pur și simplu trebuie să ne concentrăm asupra alegerilor generale din 6 decembrie 2020.
Pe o situație concretă, ministrul Sănătății explică acest studio de caz:
“Sunt 583 de pacienţi la Terapie Intensivă dintre 179 sunt cei care sunt pe ventilaţie mecanică. Dar nu doar Terapie Intensivă, ci adresabilitatea pe care o vedem la unităţile de primire urgenţe pentru patologie respiratorie sau pentru febră, precum şi aglomerările din secţiile de boli infecţioase sau pneumologie, spitale suport Covid sunt readaptate în această perioadă. Încă de acum trei zile am recomandat DSP-urilor din judeţe să reevalueze acele spitale care erau suport Covid şi care au solicitat pentru activitate non-Covid să fie reevaluate pentru a putea ajunge la capacitatea de paturi, precum şi a disponibiliza tot ce înseamnă 10% din paturile de Terapie Intensivă în rezervă pentru orice eventualitate. În acest moment stăm pe 2.064 de cazuri, încercăm să stabilizăm o medie sau un platou la 2.000 de cazuri, dar nu ţine doar de noi”, a afirmat ministrul Sănătăţii.
Întrebat care sunt motivele creşterii cazurilor de COVID-19 în ultima perioadă, Nelu Tătaru a răspuns: “Am ajuns la reluarea în septembrie a activităţilor, tot ce a însemnat şcoală, tot ce a însemnat activitate economică, tot ce a însemnat reîntoarcere din concedii, redeschidere restaurante, redeschidere cinematografe, teatre, campanie electorală şi alegeri locale. Avem aceeaşi parametri pe care îi menţinem. La nivelul a tot ce înseamnă activităţi economice, că este restaurant, că este teatru, că este cinematograf, acel indice de 1,5 va duce la închiderea acestora, tot ce înseamnă indice de până în 1, 1 şi 3 sau peste 3 va readapta o activitate şcolară, iar organele în drept vor face acea evaluare ca acele precauţii să fie respectate”.
“Carantinarea unei localităţi se face atunci când avem o transmitere comunitară liberă şi când avem un indice peste 3. Sunt şi localităţi care au un indice peste 3, dar focare constituite în instituţii pentru bătrâni, pentru pacienţii neuropsihici, în spitale, acestea sunt deja izolate şi carantinate, nu va fi carantinată acea localitate. Se judecă fiecare caz în parte, fiecare focar în parte, fiecare localitate în parte. Ce vedem acum este evoluţia după o vară întreagă şi reluări de activităţi şi în care avem nişte precauţii care există de la începutul verii când am început relaxările”, a explicat Nelu Tătaru.
“Dacă fiecare dintre noi respectă acele norme, ar trebui să stabilizăm acel plafon în jur de 2.000 ca să putem să ne gândim la vremuri mai bune. Dacă nu respectă aceste norme, vom vedea o creştere progresivă, exponenţială în următoarea perioadă. Nu trebuie să ne gândim doar la un număr de cazuri care creşte, toate aceste cazuri vin pe un sistem sanitar, toate aceste cazuri vor fi preluat de un corp medical deja obosit, de peste şapte luni de pandemie”,
Nelu Tătaru a comentat și situația din Iași: „Am încredere in autorităţile locale ca pot gestiona situaţia (pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva, al cărei hram este prăznuit pe 14 octombrie – n.r.). (…) Suntem în timpuri de pandemiei si trebuie sa ne adaptam”.
Ministrul a afirmat, răspunzând unei întrebări, si ca se fac, in continuare, anchete epidemiologice in cazurile confirmate de COVID, precizând ca „sunt multi pacienţi care suna la 112 si DSP. Un caz atrage după sine o ancheta”.
In ceea ce priveşte personalul DSP, Tătaru a afirmat ca instituţia nu duce lipsa de personal: „Am suplimentat in starea de urgenta si de alerta (numărul cadrelor de la DSP – n.r.) si vom prelungi prezenta celor 1000 de cadre  pentru inca 6 luni. Septembrie a fost o luna grea cu deschidere restaurante, începerea şcolilor, alegeri”.
Vă reamintim că Iaşiul se numără printre judeţele în care se înregistrează o creştere semnificativă a cazurilor de contaminare cu virusul SARS-CoV-2 în ultima perioadă.
Potrivit datelor făcute publice astăzi de Grupul de Comunicare Strategică (GCS), în judeţul Iaşi au fost confirmate 172 de noi cazuri de infectare cu COVID-19, în ultimele 24 de ore.
ADI CRISTI